Fontänen och plaskdammen vid Bellmansplan som varit ur funktion i många år. Foto: Rolf Waltersson.

Livets källa har sinat även vid Bellmansplan

Jag har tidigare skrivit om “Livets källa” som sinat i Nyfors. Alltså det vattenspel vid Nyfors centrum som varit ur funktion i flera år. (se lästips)

Nu har boende vid Bellmansplan i Eskilstuna uppmärksammat mig på att där finns en fontän som också varit ur funktion under många år.

Trots flera påstötningar till Kfast, det kommunala fastighetsbolaget som är ansvariga, har ingenting hänt.

När jag åker dit för att ta bilder på den trasiga fontänen, visar det sig att det snarare är en plaskdamm på cirka 7×7 meter. Djupet är 15-20 centimeter. Alltså perfekt som plaskdamm för barnen att plaska och leka under varma sommardagar. Mitt i dammen finns ett brett munstycke där vattnet ska spruta upp i en bred stråle.

Alltså en kombinerad fontän – plaskdamm.

Men nu är som sagt även denna “Livets källa” ur funktion sedan många år. När jag var där pratade jag med några ungdomar som sparkade boll på planen som ligger alldeles bredvid. De berättade att de aldrig sett något vatten eller någon sprutande fontän.

I likhet Nyfors är även Brunnsbacken, där Bellmansplan ligger, ett område som brukar stämplas som “utsatt”, även om jag hellre använder begreppet “eftersatt”.

Vi varje hörn på denna plaskdamm finns betongrör fyllda med jord. Förmodligen avsedda för blomsterplantering. Men några blommor finns inte.

Men Kfast har i alla fall varit på plats, för parkbänkarna runt plaskdammen/fontänen har renoverats och fått nya brädor.

När jag var där och tog mina bilder dallrade värmen mellan höghusen där termometern visade 27 grader. Den skarpa solen gav så hårda skuggor att bilderna inte blev bra.

Jag åkte dit dagen efter och lyckades få bättre bilder när solen ett kort ögonblick gömde sig bakom ett litet moln.

Denna plaskdamm och fontän är en liten glädjespridare, inte bara för barnen, utan för all som bor i området. Det är rogivande för både kropp och själ att se och lyssna till rinnande och porlande vatten.

Men det förutsätter att det kommunala fastighetsbolaget, Kfast, ser till att det hela fungerar igen. För som det ser ut nu är det bara en stenöken.

När jag ändå är i farten kan jag nämna att vid Lagersberg, som också är ett “eftersatt” område, finns ett offentligt konstverk, “Vattenstege”, fontän i rostfritt stål som också är ur funktion.

Och vid Hemlaås i Hällby finns “Näckrosen, fontän i brons, som också varit ur funktion i många år.

Hemlaås var tidigare äldreboende, men blev sedan ganska många boende för alkoholmissbrukare.

Så alla dessa fyra områden (Nyfors, Brunnsbacken, Lagersberg och Hemlaås) där “Livets källa” sinat, har det gemensamt är där bor människor som inte står så högt i kurs på samhällets klasstrappa.

En tillfällighet? Eller ett tecken i tiden?

PS. Mitt inlägg i eFOLKET skickade jag även som insändare till Eskilstuna-Kuriren. De hörde av sig och ville i stället göra ett litet reportage på plats (se lästips). Där kan ni också se en bild hur det såg ut när “Livets källa” invigdes.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like