Upside Down. Foto: Rolf Waltersson.

Ny offentlig konst – “Upside Down” i Torshälla

Torshälla har fått ännu ett nytt offentligt konstverk. Det har i dagarna invigts och är placerat i Krusgårdsparken i Torshälla.

Kommunen riktade sig för ett år sedan till professionella konstnärer och bad dem lämna förslag till ett utomhuskonstverk.

Bedömningsgruppen valde ut “Upside Down” av Anna Svensson som stämde bäst med uppdragsbeskrivningen. Motiveringen lyder:

“Upside Down utstrålar energi, skapar nyfikenhet och utrymme för många olika tankar och tolkningar. Verket bidrar till ett färgglatt välkomnande, ett riktmärke och en naturlig plats att mötas vid.

Genom sin utformning skänker verket ny identitet till platsen och anspelar på ett lekfullt sätt till ledordet “förbindelse” och till Torshälla som stad med sina kullar, vattenflöden och grönområden. Upside Down består av en kropp med förgreningar, i olika storlekar och tjocklekar, som förbinder kroppen med det som finns runt omkring. Eller så kan det ses tvärtom, att verket består av olika riktningar som till slut förenas och binds samman i en gemensam kropp väl förankrad i marken”.

Själv blir jag inte mycket klokare av denna beskrivning och “bruksanvisning”. Jag tycker bara att det är en rolig och väldigt färgglad skapelse. Starkt lysande färger som för tankarna till regnbågen och/eller prideflaggan.

“Anna Svensson är född 1967 i Sölvesborg. Hon är konstnär, projektledare och pedagog. Hon driver sedan 2002 företaget Art Anna S. Idag lever och verkar hon i Göteborgsregionen.

Hon har specialiserat sig inom följande tekniker: underglasmåleri, skulptur, text och foto. Hon är mest känd för konstverket ‘Poesigeneratorn’ som hon låtit uppföra på ett antal offentliga platser…”

—Källa: Wikipedia

Vad “Upside Down” är gjort av vet jag inte. När jag knackar på det låter det ihåligt. Glasfiber är en vild gissning från min sida.

Som så många andra offentliga konstverk inom kommunen saknar även detta en liten informationsskylt som berättar om konstverket: Titel. Konstnär. Material. Årtal. Och annat som kan vara av intresse för den nyfikne.

Rolf Waltersson

You May Also Like