Bild från humanismkunskap.org

Stormningen av Kapitolium: Skakande vittnesmål om Trumpanhängarnas våld och hot

Nya fruktansvärda detaljer avslöjades igår (27/7)  när den speciella kongresskommittén för undersökning av händelserna då Donald Trumps anhängare stormade den US-amerikanska kongressen den 6 januari i år.

Det var inledningsvis fyra poliser som vittnade. De berättade om rasistiska påhopp och misshandel. De hade ibland svårt att hålla tillbaka tårarna, när de berätta om vad de utsattes för.

En av de polismän som var stationerade i byggnaden, Michael Fanone, sa återgav vad de som trängde in i byggnad skrek då han försökte stoppa dem: “Döda honom med hans egen pistol!”

Fanone, som drabbades av en hjärtattack och dessutom fick en hjärnskada, berättade vidare:

Jag kan fortfarande höra dessa ord i mitt huvud. De kallade mig för landsförrädare … Det känns som jag var i helvetet och kommit tillbaka, för att skydda dem och människorna i det här rummet. Men alltför många säger nu till mig att helvetet inte existerade – eller att det inte var så farligt. Likgiltigheten som visas mot mina kollegor är skamlig.

Det är uppenbart att Trumpanhängarna var beredda att döda dem som försökte stoppa dem. En annan polis, Aquilino Gonell, beskrev hur han överfölls av Trumpanhängarna:

Jag kände att jag tappade syre och minns att jag tänkte för mig själv: ‘Så här kommer jag att dö.’ Den dagen fortsätter att vara ett ständigt trauma för oss som var där. Vi slogs för våra liv, och för att skydda er alla.

Polisen Harry Dunn vittnade om hur han fick höra rasistiska skällsord och ssom han aldrig tidigare blivit kallad för i sitt arbete som polis.

Hans Foste Hjälte

Läs mer:

You May Also Like