Naivt sa Bill, korkat sa Bull

Naivt sa Bill. Korkat sa Bull. Skribenterna lever i en förfluten värld. Det som har hänt sedan Göran Persson och Olof Johansson tog varandra i hand är att Centern visserligen i flykting och humanistiska området gått åt vänster men i syn på facket och på ekonomin blivit rejält nyliberala.

Bara en påminnelse.

Centern vill:

  • Luckra upp anställningsskyddet
  • Företag med färre än 50 anställda ska enligt C undantas från turordningsreglerna.
  • Skär ner välfärden med 400 miljarder

Det samlade svenska skattetrycket bör pressas ner rejält och “målet ska vara att parkera kring OECD-snittet”. Det sa Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström i en intervju i Dagens Industri. (länk) Det innebär att cirka 400 miljarder skulle behöva skäras bort från den gemensamma välfärden om Centerns skattedrömmar skulle bli verklighet.

Lågavlönade inträdesjobb

  • C föreslår en ny anställningsform för unga och nyanlända som i praktiken innebär en mycket låg lön, maximalt 14 700 kronor. Det innebär ett kraftigt ingrepp i fackens och arbetsgivarnas ansvar för löner och arbetsvillkor.

Det kanske mest anmärkningsvärda med det taffliga utspelet/ inviten är tidpunkten. Alla som någon gång haft en förhandlingsroll inom politiken vet att det finns en extremt viktig regel för hur man bedriver utspel (förslag förhandlingar, mygel och så vidare). Antingen gör man det väldigt tidigt i en process och i en valrörelse pratar vi om oktober 2017 innan valrörelsen börjat, så det är redan passerat, eller väldigt sent, dvs augusti 2018. Amatörer och klåpare väljer den sämsta tiden för utspel, mygel och förhandlingsballonger. Det vill säga på vårkanten 2017 strax före arbetarrörelsens mobilisering och olika valupptakter då fokus ska ligga på själva innehållet för den egna politiken. Det är ju därför som valprogram lanseras på våren och testballonger sker vid andra tillfällen. Amatörism är ett för vänligt ord för vad som nu sker när man lägger krokben för sig själv. Förvåningen över utspelet, tidpunkten och formen skadar socialdemokratin inför valrörelsen och tar bort fokus från det som skulle vara tiden för att presentera den egna viljan om detta skriver Aftonbladets ledarskriben Anders Lindberg.

“En nästan borttagen karensdag, 14 000 fler anställda i vården, en halv miljard kronor till cancervård, stopp för Försäkringskassans tvåårsomprövningar av LSS, förbud mot utvinning av uran, fler civilanställda i polisen och en utredning om bättre a-kassa.

Bland annat.

Men så fort statsråden lämnar manus verkar det gå sämre… Både Socialdemokrater och Moderater verkar välja strategin att följa opinionen – i stället för att leda den. Det kan leda till en förfärlig valrörelse.”

Naivt sa Bill. Korkat sa Bull …

Länk till expressens artikel: Tillsammans med C vill vi ta ansvar för Sverige

Fredrik Strömqvist

You May Also Like