NSA. USAs spionorganisation. Bild från pixabay.

USA spionerar på europeiska toppolitiker

“NSA (USA:s spionorganisation. Min anmärkning) har samarbetat med den danska militära underrättelsetjänsten för att spionera på Tysklands kansler Angela Merkel och på franska, norska och andra länders ledande politiker”, enligt SVT Nyheter.

Av nyheterna framgår att spionaget bland annat riktat sig mot svenska politiker och tjänstemän:

“Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE (Danmarks underrättelsetjänst. Min anmärkning) spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker”, säger en av källorna till SVT

Reaktionerna på avslöjandet att USA spionerar på sina “allierade” tycks dock inte väcka några upprörda känslor.

Pliktskyldigt säger “försvarsminister” Peter Hultqvist:

“Vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas”, säger Hultqvist utan att se det minsta upprörd ut.

Peer Steinbrück, som varit tysk finansminister och vice ordförande för tyska Socialdemokraterna SPD, har blivit avlyssnad. Han höjer rösten lite högre än vad våran försvarsminister gör:

“I och för sig har jag inget emot de västerländska underrättelsetjänsternas aktiviteter. Men att de riktar sig mot sina egna, det är verkligen absurt. Ur ett politiskt perspektiv anser jag att detta är en skandal, det är groteskt”, säger Peer Steinbrück enligt SVT Nyheter.

Nu är det här inte första gången det kommer i dagens ljus att USA spionerar även på sina “vänner”.

Förra gången det blev stora rubriker var under Obamas tid som USA:s presidet:

“USA spionerade på 35 världsledare”, var rubriken i Aftonbladet 25 oktober 2013.

Det var visselblåsaren Edward Snowden som avslöjade hemliga dokument som visar att USA under lång tid avlyssnat ledande politiker runtom i världen, även i Europa.

Det var då man ironiskt bytte Obamas slogan “YES WE CAN” till “YES WE SCAN”.

Obama. YES WE SCAN.

“Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att USA spionerat på svensk försvarsindustri och militärflygplanstillverkaren SAAB. Enligt SVT:s uppgifter var spioneriet långt mer omfattande”, skriver Eskilstuna-Kuriren 2021-05-30.

Avslöjandet att USA spionerar på sina allierade är således ingen nyhet, vilket kan förklara de måttligt upprörda reaktionerna.

“Så gör ju alla. Alla spionerar på alla”, är vad man hör som svepskäl. Och så kanske det är.

Nu har det visat sig att Danmark, genom sitt samarbete med USA: spionorganisation, medverkat till spionage mot Sverige.

Vem vet, kanske Sverige spionerar på andra? Eller är vi bara oskyldiga offer som är utsatta för andra länders spionage?

Man kan fråga sig vad som hänt om det varit Ryssland, Kina eller Nordkorea, som avslöjats för motsvarande spioneri och avlysning? Hade man nöjt sig med att vara pliktskyldigt upprörd?

Min inte alltför vilda gissning är att tongångarna varit helt annorlunda. Man hade kallat till sig ambasadörerna för att framföra protester och få en förklaring.

Man hade utvisat diplomater. Man hade avbrutit diplomatiska förbindelser. Man hade fryst handelsförbindelser och utlyst bojkotter.

Att utsättas för spioneri från sina fiender är en sak.

Men att utsättas för spioneri från sina vänner och grannar är något helt annat.

Jag kan bara utbrista i Ernst-Hugo Järegårds: “Danskjävlar!”.

Gå gärna in på YouTube. Se och lyssna på Ernst-Hugo Järegårds klipp “Danskjävlar” från 1 februari 2007. Det tar bara 1 minut och 15 sekunder.

Rolf Waltersson

You May Also Like