Hur upprörda är de som nu spelar upprörda när de ännu en gång får veta att USA spionerar på sina vänner?

Jag befarar att den uppmärksamhet som avslöjandet att USA:s spionorganisation NSA avlyssnar europeiska politiker, tjänstemän och näringsliv med hjälp av den danska spionorganisationen FE (Forsvaraets Etterrettningstjenste) bara är en dagslända.

Redan idag ser jag att många tidningar fokuserar på viktigare saker:

“Hela kändis-Sverige bakar. Veteranernas seger i finalen – efter kaoset”, basunerar landets största kvällstidning ut på både löpsedel och förstasida 2 juni.

Inte ett ord om spionskandalen i tidningen.

En annan tidning lägger ner hela sin själ i att bevaka “Sveriges yngsta mästerkock. Finaldagen är kommen – tolv småkockar har blivit till två”.

Spänningen är så oooliiiidlig att det varken finns tid eller ork att bevaka en liten bagatell som spioneri mot Sverige från världens största demokrati.

I ett meddelande från TT 1 juni uttalar sig dock Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) för nyhetsbyrån Ritzau:

“Systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt”, säger hon enligt TT.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen.

Man ska väl inte märka ord. Men några funderingar har jag.

Är det bara systematisk avlyssning som är oacceptabelt? Betyder det att det är okej om avlyssningen bara sker sporadiskt, lite då och då?

Sedan frågar man sig om Danmarks försvarsminister blivit helt tagen på sängen. Har hon ingen som helst vetskap om vad den danska spionorganisationen FE sysslar med?

Går FE bakom ryggen på den danska regeringen när den ger NSA fritt tillträde till de danska internetkablarna?

I så fall är detta en stor skandal inom skandalen.

Eller spelar Danmarks försvarsminister bara “sårad oskuld” när hon antyder att Danmarks regering inte känt till vad som pågår?

Som ett Moment 22. Om danska regeringen känt till spioneriet är det en skandal.

Om man inte känt till spioneriet är det om möjligt en ännu större skandal, för det betyder att den danska spionorganisationen FE agerar självständigt bakom ryggen på regeringen.

Och hur går det till i Sverige? Har Peter Hultqvist full koll på vad det svenska spioneriet håller på med?

Har vi också internetkablar, eller något annat tekniskt avancerat, som USA:s underrättelsetjänst NSA har intresse av när de ska spionera?

Även “försvarsminister” Peter Hultqvist spelar sårad oskuld när han protesterar mot att “Danmarks försvarsminister inte informerade sin svenska kollega om att USA spionerade på svenska politiker från Danmark”.

“Vi kräver full information” säger Peter Hultkvist”. SVT Nyheter 31 maj.

Men herregud, har han inte fattat vad det handlar om! Själva poängen med spioneri är väl att det ska vara hemligt? Annars är det inte spioneri.

Eller ska Trine Bramsen (S) ringa upp Peter Hultqvist (S) och säga:

–“Hej Peter, det här är din danska kollega Trine. Jag vill bara tala om för dig att din telefon avlyssnas av USA:s spionage via våra danska internetkablar. Tänk på vad du säger, så du inte säger vad du tänker. Du kan ju också passa på att skicka en hälsning till NSA. Och även säga att du ser fram emot nästa militära samarbetsövning mellan Sverige och USA”.

2014. Peter Hultqvist och hans amerikanska kollega Ashton Carter skriver under ett avtal om ytterligare militärt samarbete.

Det här bekräftar bara mina värsta farhågor – Militären och det militära “tänkandet” är det största krigshotet.

Politiker som inte begriper det, är det näst största hotet.

Rolf Waltersson

You May Also Like