SD-fans löper amok på sociala medier

Den antirasistiska organisationen Expo har tagit del av elva Facebookgrupper som är uttalat SD-vänliga och som stödjer och delar Sverigedemokraternas värderingar. En är öppen och tio är slutna.

Gruppen “Vi som tror på Sverigedemokraterna” tillhör de värsta. Men hos alla finns inlägg och kommentarer om grovt våld, ett avhumaniserande språk, uppmaningar till att politiker ska avrättas och att Sverige borde rensas från muslimer och andra folkgrupper.

I grupperna samlas inte bara personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Även förtroendevalda SD-politiker kommenterar och skriver inlägg. Expo har hittat mängder av kommentarer om att moskéer ska brännas, sprängas, rivas och beskjutas. Ofta räcker det med en bild på en moské för att någon ska skriva att alla moskéer i landet borde sprängas i luften.

“De brände synagogor. Då kan vi bränna moskéer – under pågående bönestund”, skriver en person.

Tiggare, flyktingar, afghaner, muslimer och svarta är utpekade måltavlor. Vad de anser att man borde göra med dessa människor skrivs ofta rakt ut.

“När skall vi få skjuta afrikaner! Jag längtar”, skriver en man. Han illustrerar sin kommentar med en bild på ett gevär med kikarsikte.

Katie Cohen, psykolog och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är medförfattare till rapporten Digitalt slagfält – En studie av radikalnationalistiska digitala miljöer som presenterades i slutet av oktober. I rapporten visas bland annat hur olika folkgrupper beskrivs som insekter eller smutsiga djur.

Enligt Cohen behöver nödvändigtvis inte personer som skriver extremt våldsamma kommentarer göra det för att de själva tycker så. Det betyder heller inte automatiskt att alla är i riskzonen för att utöva våld. Kommentarerna kan vara ett sätt att höja sin status i gruppen eller att väcka reaktioner.

– Men bland dem som läser, och ser sådana återkommande budskap, kan det finnas en person som tar det på allvar, säger Cohen.

Bilder på och uppfattningar om tiggare som “ohyra som ska bort” är frekventa på de SD-vänliga sidorna i sociala medier

– Detta påminner mycket om den retorik som vi sett både under andra världskriget och i samband med folkmordet i Rwanda. Vi vet att avhumanisering väcker känslor av avsmak, äckel och aggression mot gruppen som blir avhumaniserad, och en hypotes är att sådant språk sänker tröskeln för att använda våld, säger Katie Cohen.

Den enskilt mest hatade personen i SD-grupperna är statsminister Stefan Löfven. Expo har i flera år granskat hatet mot statsministern på Facebook.

I alla de granskade grupperna skrivs det att Stefan Löfven, och en rad andra politiker som är så kallade landsförrädare, borde hängas, skjutas och avrättas.

– En enstaka kommentar tror jag inte betyder så mycket. Men när det blir en kultur där det är normalt att prata om att skjuta landsförrädare så tror jag att det kan påverka människor som läser det. Det blir en förskjutning av vad som är normalt, säger Katie Cohen.

Expo har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning och gett dem möjlighet att kommentera den grova retoriken bland deras supportrar, men partiet har inte återkommit med något svar.

I en intervju med Expressen angående Expos granskning kommenterar emellertid SD:s presschef Henrik Gustafsson att han “inte känner igen den här jargongen hos våra väljare”.

– Den här typen av tongångar är helt förkastliga, och bidrar bara till att ytterligare öka den polarisering som finns. Vill man åstadkomma förändring tror vi på konstruktiva samtal, och i det avseendet är detta inget annat än kontraproduktivt.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like