Facebook erkänner att de har finansierat avlyssning och nedtecknat samtal.

Facebooks spioneri på “vännerna”.

Juventud Rebelde 2019-08-14

Översättning Eva Björklund

Mark Zuckerbergs Facebook förklarar att avsikten med att avlyssna användare och nedteckna deras samtal, var att testa ett system för konstgjord intelligens.

Bloomberg* avslöjade i tisdags att “hundratals” fristående entreprenörer har avlyssnat och nedtecknat röstmeddelanden mellan chattande FB-Messenger-användare, och citerade olika källor som hade kännedom om verksamheten.

Enligt egna uppgifter betalade FB dem för transkribera samtal, men avslöjade inte varifrån upptagningarna kom och varför de skulle transkriberas, men meddelade att projektet upphörde för flera dagar sedan. “Precis som Apple och Google, stoppade vi den här avlyssningen för flera veckor sedan”. De sa också att brukare som drabbats hade givit sitt samtycke genom att välja detta bland FB Messengers “Inställningar”.

FBs förklaring att syftet var att testa sitt system för konstgjord intelligens, bidrog till skandalen.

Inte bara Facebook

Detta är inte första rapporten om övergrepp på FB-användarnas privatliv. I början av augusti justerade Google, Apple och Amazon sin policy för privatlivets helgd, som svar på en våg av rapporter om hur de avlyssnade och transkriberade bandningar gjorda av deras virtuella medhjälpare – Google Assistant, Siri and Alexa – utan användarnas tillstånd. Så i augusti meddelade tyska myndigheter att Google informerat dem om att de upphört med transkriberingen (inte avlyssningen) i åtminstone de senaste 3 månaderna. I sin tur erbjöd Amazon sina Alexa-användare att radera deras upptagningar från den databas bolagets anställda och leverantörer hade tillgång till.

*Bloomberg L.P. är ett informationsföretag inriktat på finansvärlden, med nyhetsmedia, mjukvara och finansiella data. Det grundades 1981 sedan Bloomberg själv blivit uppsagd från investmentbanken Salomon Brothers.

You May Also Like