Bilden visar för mycket naken hud eller sexuella undertoner, enligt Facebook.

Facebook – Moralpanik – Censur

Det skrivs då och då om de stora jättarna på sociala medier, bland annat Facebook, att de “silar mygg och sväljer kameler”.

Hat och hot, till och med dödshot, rasistiska och sexistiska påhopp, och liknande, i de grövsta former får ofta passera i inlägg och kommentarer.

Men det finns undantag, som till exempel när Donald Trump blev avstängd från Twitter på grund av sina lögnaktiga inlägg.

Däremot griper censuren in på det mest skrattretande sätt när det gäller bilder på nakenhet. Bröstvårtor får inte synas på bilder som läggs upp på Facebook. Bröst får synas, men själva bröstvårtorna måste “blurras” och göras suddiga för att gå igenom censuren.

En som drabbats av Facebooks moralpanik är den danske politikern Mette Gjerskov (S) som i en länk på sin blogg ville visa en bild på den välkända skulpturen “Den lille Havfrue” som sitter naken på en sten i vattnet i Köpenhamn.

Men det gick inte för sig.

Bilden innehåller för mycket naken hud eller sexuella undertoner”, skriver Facebook i sin förklaring varför man stoppade publiceringen av bilden..

Även jag har nu drabbats av censuren på Facebook. En Facebookvän skrev ett inlägg strax före nyår där hon kritiserade allt detta oljud från fyrverkerier och smällare.

I en kommentar till hennes inlägg skrev jag om hur hästar och kor råkat i sken skrämda av smällare. Att de skadat sig så illa att man tvingades nödslakta dem. Även att en dräktigt kviga kastade sitt foster på grund av paniken.

Man fick även se en bild av detta foster som låg i leran. En mycket obehaglig bild. Men en bild som på ett tydligt sätt visar vilka konsekvenser detta smällande för “nöjes skull” får.

Bild som Facebook censurerade.

Omedelbart när jag lagt upp bilden på detta “aborterade” kalvfoster, reagerade Facebook.

Bilden gjordes suddig. Man ser inte vad den föreställer. Mitt på bilden ett överkryssat öga och texten: “Känsligt innehåll”.

Under bilden en text: “Det här fotot kan ha våldsamt eller grafiskt innehåll”.

Men det finns tydligen brister i Facebooks övervakning av “våldsamma bilder”. För samma obehagliga bild går att se ocensurerad i eFOLKET:s Facebooksida.

I mitt inlägg:

En glädjande nyhet – Brist på fyrverkerier hotar inför nyåret. eFOLKET

I den artikeln finns en länk till en tidigare artikel:

Nyårsraketerna blev hästen Donnas och ponnyn Deenas död.

PS. Bilden på min av Facebook censurerade bild är avfotograferad från dataskärmen.

Att bilden på det “aborterade” kalvfostret är obehaglig håller jag med om. Men det är ingen spekulativ bild. Det är en bild som visar en av konsekvenserna av allt detta smällande för “nöjes skull”.

Att stoppa bilden på “Den lille Havfrue” är bara ett exempel på löjlig och skrattretande dubbelmoral.

Rolf Waltersson

You May Also Like