Bildskapare: Marek Studzinsky/Pixabay.

Så förändras Sverige av Nato

Jag hörde ett inslag på Sveriges radio idag, 5 januari, där experter förklarade vilka förändringar som kommer att behöva göras när Sverige blir fullvärdig medlem i Nato.

Nato-medlemskap innebär inte bara att försvarsmakterna, eller ska man kalla det krigsmakterna, i Natoländerna ska smälta samman till en gigantisk militär- och kärnvapenallians.

Det handlar också om att hela civilsamhället måste anpassas och förändras:

För allmänheten kommer medlemskapet framför allt att märkas när utländska militärer kommer till Sverige Det handlar om att väva ihop det civila och det militära samhället. När utländska trupper passerar eller befinner sig i Sverige måste också civilsamhället fungera.

Det handlar om mat, vatten, logi, fungerande logistiknätverk och allt ”kringfittet” som är ett samhälleligt ansvar. Säger Kajsa Sjösvärd på Försvarshögskolan. (lästips – Sveriges Radio)

Vad hon menar med ”kringfittet” får man väl gissa sig till. Kan det vara att civilsamhället ska ”öppna sina hjärtan”, som Fredrik Reinfeldt sa, när det kom många flyktingar till Sverige 2015.

Och att vi nu ska ”öppna våra hjärtan” när de utländska Nato-soldaterna kommer.

Att vi måste se till att alla utländska soldater trivs och har det mysigt. Ungefär som de amerikanska marinsoldaterna som vid ett ”gästbesök” i Stockholm skulle vila upp sig några dagar. Några av soldaterna passade på att ”vila upp sig” på en lägenhetsbordell på Östermalm i Stockholm. (se lästips eFOLKET)

Den som lever får se vad detta välkomstmottagande av utländska Nato-trupper kommer att innebära för civilsamhället. Samt vad detta ”kringfitt” kommer att innebära.

Idag, 5 januari, ser jag också i nyhetsflödet ”Experter: Sverige måste gå med i Nato senast i juli”:

Sverige måste bli medlem i Nato senast vid toppmötet i Washington i juli – annars kan det ta år innan det slutgiltiga steget för inträde tas. Det menar flera försvarsexperter som Expressen talat med.

En anledning är att processen sedan riskerar att hamna i skuggan av den amerikanska valrörelsen. Utfallet i presidentvalet i november skulle dessutom kunna ställa till det ytterligare för det svenska medlemskapet, exempelvis om Donald Trump blir återvald, skriver Expressen.

En av de ”experter” Expressen talat med är Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Fri värld:

Är vi inte med till toppmötet i juli då kan vi glömma det här under överskådlig tid”, säger Patrik Oksanen.

Jens Stoltenberg, som borde vara ganska luttrad vid det här laget, tror att Sverige blir Natomedlem ”allra senast” vid toppmötet i juli.

Kan lägga till att tankesmedjan Fri värld är ”partipolitiskt obunden” och ägnar sig bland annat åt analys och opinionsbildning inom området säkerhetspolitik.

Det där med ”politiskt oberoende” kan man ta med en nypa salt. Fri värld grundades 2011 av den tidigare riksdagsledamoten Mats Johansson (M) och finansieras av Svenskt Näringsliv (tidigare SAF. Svenska Arbetsgivarföreningen)

Nuvarande för tankesmedjan Frivärlds ordförande är Gunnar Hökmark (M), som har ett förflutet som bland annat riksdagsman och partisekreterare för Moderaterna. Han var en tid också boss för Timbro, en tankesmedja som står nära Svenskt näringsliv.

Om Patrik Oksanen, som uttalade sig om det svenska Nato-medlemskapet, vill jag bara säga att han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

Fördomsfull som jag är tror jag att man måste vara mer eller mindre marinerad i militärt tänkande för att platsa i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Som avslutning. Jag nästan hoppas av skadeglädje att Donald Trump blir USA:s nästa president. Då kan vi få uppleva krumsprång och andra konster vi aldrig i den vildaste fantasi kunnat föreställa oss. Inte minst när det gäller Nato. Vad händer om Trump då beslutar att USA lämnar Nato? Han har ju redan flaggat för det, när han tycker att övriga Nato-länder satsar för lite – att USA tvingas dra det tyngsta lasset.

Lästips:

Experter: Så förändras Sverige av Nato – P1 Morgon – Sveriges Radio 5 januari 2023

Experter: Sverige måste gå med i Nato senast i juli – Omni.

USA-soldater på örlogsbesök i Stockholm tagna med byxorna nere – Köpte sex på bordell av prostituerade från Ukraina – eFOLKET 26 mars 2022

Bildskapare: Marek Studzinsky/Pixabay.

Rolf Waltersson

You May Also Like