Foto: Pixabay.

RÖSTER MOT KRIGSHYSTERIN

Jag vet att många med mej upplevt den sista tiden som näst intill overklig. Jag tänker naturligtvis på den fullständigt ohämmade propagandan som vällt ut från SVT, TV-4, SR och tidningarna. En propaganda som dag in och dag ut trummat in budskapet att Ryssland förbereder anfall på Ukraina och att kriget kan sprida sej också hit. Tilltaget att låta krigsmakten patrullera Visbys gator med pansarvagnar och automatkarbinutrustade patruller får en att ta sej för pannan.

Det som är verkligt deprimerande är att se hur massmedia, även public service som SVT och SR faller in i rollen som makthavarnas megafoner. Propagandister från FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut och officerare ur krigsmakten får helt oemotsagda vräka ur sej sitt stöd för NATO och USA utan att minsta kritisk fråga ställs.

Därför är det skönt att se att det finns kritiskt tänkande folk inom media. Förutom gårdagens artikel i eFOLKET signerad Rolf Waltersson kunde vi samma dag med lättnad läsa Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman.

Croneman börjar sin betraktelse med att citera en ung man från Kiev i Ukraina som intervjuas av SVT. “Det känns som om världen styrs av tonåringar, som dessutom har extra mycket hormoner i kroppen. Det är en mardröm.”

Så faller hans ord och Croneman konstaterar att han inte bara håller med honom. Han vill t.o.m. hålla om honom!

Vi citerar ytterligare ur Cronemans text:

SVT och TV4 har dundrat på om den militära “upptrappningen” på Gotland, pansar patrullerar Visby hamn och försvaret sänder förstärkningar. Svenska medier tycks ha fått förkrigskänslor och att döma av rubriker, texter, analyser (?) är ett förestående ryskt anfall mot Gotland bara en fråga om tid. Har ni läst eller sett någon upplyst och påläst om detta militära tuppspel som haft något kritiskt och/eller intressant att säga? Rapporteringen är oanständigt ensidig.

Och lite längre fram:

Det är inte särskilt svårt att bli anklagad för att vara Putin-kramare, och varför inte stalinist, om man tycker att rapporteringen är ensidig – är det den rädslan som avhåller svenska intellektuella och historiskt insatta att komplicera frågan?

Tittar man på Europakartan från 1989 och framåt är det väl knappast möjligt att anklaga Ryssland för expansionism –snart helt inringat av Natomedlemmar…Var finns den nyansen i medierapporteringen?

Croneman har rätt i att den som vågar ifrågasätta den syn konflikten som NATO, USA och de svenska makthavarna torgför snabbt misstänkliggörs som “Putinkramare”.

Sanningen är en helt annan. När Putins mentor Boris Jeltsin först upplöste Sovjetunionen 1991 och sedan 1993 besköt parlamentet i Moskva med artilleri (med många dödsoffer) eftersom många parlamentsledamöter motsatte sej privatiseringspolitiken och skapandet av en oligarki, ja då fick han massivt stöd från väst. Orsaken var naturligtvis just Jeltsin/Putins privatiseringspolitik. Väst vill ha en kapitalistisk utveckling i Ryssland. Möjligheten att Sovjetunionen skulle kunna få en demokratisk socialistisk utveckling skulle begravas. (Se artikel i eFOLKET)

Den Socialistiska vänstern har alltså till skillnad från de borgerliga partierna hela tiden varit motståndare till Jeltsin och Putin. Putin har fortsatt Jeltsins kapitalistiska politik, han har lierat sej med den reaktionära ryska ortodoxa kyrkan och tillsammans med dem genomdrivit en rad kontrareformer i kvinnofientlig och homofob riktning. Men hotar Ryssland militärt Väst? Svaret är nej!

Det kan vara på sin plats att citera ur Rolf Walterssons utmärkta artikel “Ryssen kommer” publicerad i eFOLKET.

I media, så sent som idag 17 januari, på morgonen i P1 Sveriges Radio pratade man om Rysslands “enorma militära upprustning”. Och att denna “enorma militära upprustning” är ett varningens tecken på att den ryska björnen har vaknat och åter är på krigsstigen. Dock utan att ange några fakta. Därför kan det vara på sin plats att nämna några siffror angående “militära muskler”. Här är några uppgifter från Sipri för år 2020:

  • USA. 778 miljarder dollar. En ökning med 4,4 procent från året innan.
  • Ryssland. 61,7 miljarder dollar. En ökning med 2,2 procent från året innan.
  • USA har alltså cirka 12 gånger så mycket militära muskler som Ryssland.

Lägger man samman alla Nato-ländernas militära budgetar (inklusive USA:s) har Nato 20 gånger som mycket militära muskler som Ryssland.

Rysslands militära budget är bara 5 procent jämfört med hela Nato-pakten.

Till och med Frankrike, med sina 63,8 miljarder dollar, satsar mera än Ryssland på sitt vapenskrammel.

Är inte detta väsentliga siffror som intervjuarna i SVT och TV borde tvinga makthavarna/propagandisterna att kommentera? Mot bakgrund av dessa siffror ; Hur troligt är det att Ryssland vill riskera en konflikt med väst?

Croneman igen: “…att höra till exempel USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman tala (Agenda i söndags) om Natos och USA:s vänskapliga och icke-aggressiva hållning gentemot omvärlden och grannar är ju hårresande.

Hur har USA sedan 1945 svarat på minsta antydan till sociala och politiska förändringar i grannländer i Syd- och Mellanamerika? Jo, med våld, mord, tortyr och militärkupper i land efter land under 75 års tid. Det är ingen åsikt, det är historiska fakta.”

Undertecknad hörde i Radions P1 en officer som intervjuades öppet deklarera att han gärna såg US-amerikanska trupper patrullera tillsammans med svenska på Gotland. Ingen följdfråga från journalisten!

Vi röd-gröna socialister har inga problem med att hålla två bollar i luften. Samtidigt som vi stöder alla demokratiska krafter i Ryssland som idag kämpar mot Putinregimen så kan vi också se att det är USA/NATO som med enormt överlägsna styrkor omringar Ryssland och inte tvärtom. Vi stöder varken Putin eller Stoltenberg. Vi är motståndare till båda och vi motsätter oss den aggressiva konfrontativa propagandan som Peter Hultqvist, Ulf Kristersson med flera nu låter välla ut över det svenska folket.

NEJ TILL KRIG!

Peter Widén

Ledarredaktionen

You May Also Like