Något är ruttet i konungariket Danmark. (Och i Konungariket Sverige.)

Något häpnadsväckande pågår i Danmark. Chefen för den militära säkerhetstjänsten, FE, sitter sedan den 8 december häktad anklagad för landsförräderi. Andra chefer inom den militära säkerhetstjänsten (FE) och den polisiära säkerhetstjänsten (PET) arresterades också men är nu på fri fot. För några dagar sedan fick vi också veta att den tidigare försvarsministern från högerpartiet “Venstre” Claes Hjort Fredriksen också står inför åtal för landsförräderi.

Vad rör detta sej om? När det gäller Hjort Fredriksen så vet vi nu att det handlar om att Fredriksen skulle gett press och TV information om att danska säkerhetstjänsten främst på USA:s uppdrag via fiberkablar spionerat på bland annat Sverige och svenska politiker.

När det gäller chefen för FE, Lars Findsen har man varit mer hemlig. Findsen sitter ju inlåst. Men mycket pekar väl på att det är anklagelser liknande dem som riktas mot Hjort Fredriksen.

Säkerhetspolisen har också sökt upp olika tidningsredaktioner och mediehus och förklarat att publiceringar om “hemliga” uppgifter kan resultera i 12 års fängelse. Trots att det precis som i Sverige är förbjudet för polis att kräva att journalister ska uppge sina källor har sju journalister förhörts. Branschorganisationen “Danske Medier” liksom “Journalister utan Gränser” har reagerat hårt.

De spektakulära arresteringarna och anklagelsen menar många bedömare beror på att Danmark genom avslöjandet om USA:s /Danmarks spioneri via fiberkablarna riskerar att gå miste om förtroligt samarbete med andra främmande makter (USA och andra NATO-länder). Troligt är att storebror USA har pekat med hela handen och krävt hårdare tag mot dom som kan ha pratat bredvid munnen. Man kan tycka att Sveriges reaktion inför avslöjandet att USA och grannen Danmark spionerat på svenska politiker borde vara hård. Men Sveriges försvarsminister heter ju Peter Hultqvist. Hultqvist är ju allmänt känd för sitt kryperi inför husbonden i Washington. Först lovade Hultqvist att han skulle kräva en förklaring från Danmark. Men även här kan husbonden (USA), lyft på telefonluren och förklarat vad Hultqvist borde göra. För ingenting har hänt. Hultqvist verkar bara önska att vi alla ska glömma att stormakten har bedrivit spioneri riktat mot svenska politiker. Vi behöver bara tänka på vad Hultqvists reaktion blivit om det varit grannen i öster som tagits på bar gärning med spionage på den svenska politiska ledningen.

Det verkar som att USA velat statuera exempel. Inget löst prat om USA:s spionageprojekt. Sådant måste bestraffas hårt. Och den som utsatts för spionaget ska också hålla tyst så att hela affären så fort som möjligt försvinner från tidningar och radio och TV. Och mycket riktigt så har det varit osedvanligt tyst i media om alltihop.

Något är ruttet!

Peter Widén

You May Also Like