Efter att Tranemo skaffat sig en kommunpoet – Nu söker Västervik en kommunkoreograf

Jag har tidigare skrivit om Tranemo kommun och deras kommunpoet Jimmy Alm. Ett projekt som möttes av allt, från beröm och lovord till hånfulla mediakommentarer och öppet hat i sociala medier.

Nu hakar Västervik på den här trenden att satsa lite extra och udda när det gäller kulturen:

Från och med nu till och med 21 november 2021 pågår utlysning av KOKO Kommunkoreograf 2022-23 i Västerviks kommun. KOKO Kommunkoreograf är ett ettårigt dansresidens som ska ge kommuninvånarna möjlighet att möta danskonst på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en utvald grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett år sprida dansresidens och förmedla dansupplevelser”, skriver Västerviks kommun i sin annons.

Vi vill göra det lättare för människor att ta del av konst och kultur på nya sätt. Vi hoppas Västerviksborna ska få lite oväntade upplevelser”, säger Västerviks kulturchef Maria Rudbo till Svt Nyheter 4 november 2021.

Exakt vad kommunkoreografen ska göra är inte klart, men uppdraget i stort är att ge danskonsten ett större utrymme i kommunen och skapa mötesplatser på oväntade platser i kommunen.

“Här gäller det att vara modig och nyfiken och vänta in den konstnärliga processen”, säger Maria Rudbo.

Hela projektet kommer att kosta 500 000 kronor, varav statens Kulturråd står för 300 000, och Västervik och Region Kalmar för 100 000 kronor vardera.

Det kommer säkert att spys galla även över den här kultursatsningen. Jag kan bara upprepa vad jag skriv i inlägget om kommunpoeten i Tranemo:

“Människan behöver både bröd och skådespel”

Rolf Waltersson

Lästips:

Poeten i Tranemo

 

You May Also Like