Anna Kinberg Batra Foto: Magnus Bergström/Länsstyrelsen Stockholm

Vänskapskorruption på högsta politiska nivå

I dagarna har två fall av vänskapskorruption avslöjats. Det ena fallet handlar om Anna Kinberg Batra, som sedan 2023 är landshövding i Stockholms län.

Vid ett tillfälle har hon utsett en nära vän till en hög och välavlönad befattning inom länsstyrelsen utan någon som helst utannonsering av tjänsten.

Vid det andra fallet utannonserades en tjänst på en lapp i länsstyrelsens reception. Något som en ansvarig tjänsteman på länsstyrelsen, en kommunikationsansvarig av något slag, tyckte är tillräckligt eftersom ”allmänheten har ju tillträde till länsstyrelsens reception”.

Även den tjänsten gick till en nära vän till landshövdingen.

Det är ju så dumt att klockorna stannar. Och med tanke på att Anna Kinberg Batra inte är någon nybörjare, utan en politisk räv som blev politiskt aktiv redan som 13-åring då hon blev medlem i MUF.

Under sin politiska karriär har hon varit landstingspolitiker och ledamot i landstingsstyrelsen.

  • Hon har varit kårordförande för Borgerliga Studenter
  • Hon har varit kommunpolitiker.
  • Hon har varit riksdagspolitiker i närmare 20 år.
  • Hon har varit sakkunnig hos statsminister Carl Bildt i Regeringskansliet.
  • Och hon har varit partiledare för moderaterna 2015-2017.

Och nu är hon som sagt landshövding sedan 2023.

Med tanke på detta digra cv borde hon förstått att det inte räcker med ”en lapp i receptionen” när en tjänst ska utannonseras.

Och som ett brev på posten har det nu gjorts flera anmälningar där Anna Kinberg Batra anklagas för korruption:

”Vi tittar på anmälningarna som kommit in och utreder om det begåtts något fel”, säger Johanna Cervin Ellqvist, rättssakkunnig på JO (Justitieombudsmannen)

VÄNSKAPSKORRUPTION PÅ HÖG NIVÅ ÄVEN INOM EU

Den andra korruptionsskandalen som seglat upp är att EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Ursula von der Leyen, har utnämnt en partikamrat och nära vän till ett toppjobb inom EU trots att ett par andra kandidater till jobbet sägs ha varit mer meriterade.

Vid en omröstning i EU-parlamenten röstade 382 ledamöter för att anställningen ska rivas upp. 144 röstade för att anställningen ska ses som giltig. Det var de konservativa kristdemokraterna som stödde Ursula von der Leyen. 80 ledamöter lade ner sina röster. (se lästips Aftonbladet)

Man kan ju förvånas över att såna här ”affärer” dyker upp gång på gång på så här höga nivåer inom politik och byråkrati. Man borde begripa att fifflande och vänskapskorrumperande blir avslöjat.

Eller blir man så fartblind och yr i bollen när man sitter på sina höga hästar att man tappar både sans och vett, förnuft och förstånd?

Ursula von der Leyen kallas ”Europas mäktigaste kvinna”. Hon tycks ha blivit så mäktig att man kan kalla det egenmäktig.

Synonymer till egenmäktig: Maktfullkomlig, diktatorisk, allenahärskande, auktoritär, despotisk, tyrannisk, med flera.

Motsatsord till egenmäktig: Hänsynsfull, omtänksam, demokratisk.

På tal om Anna Kinberg Batra. På Wikipedia hittar man en del små ”pikanta” saker om henne:

Under sin första mandatperiod i riksdagen motionerade hon om ”fri invandring”

I en annan riksdagsmotion krävde hon införande av marknadshyror.

I en intervju i tidskriften Fokus 2009 berättar hon att hon har ”järnladyn” Margaret Thatcher som förebild. Samma ”järnlady” som även förre centerledaren Annie Lööf har som förebild.

Hon blev även känd för sitt uttalande ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Ett uttalande som i alla fall bevisar att inte alla Stockholmare är smartare än lantisar, eftersom hon själv är Stockholmare och uppväxt i Djursholm.

I efterhand säger nu Anna Kinberg Batra om dessa anställningar; ”Det här blev inte bra”.

Är det en ren tillfällighet att det är politiker på högerkanten som är insyltade i de här två korruptionshärvorna? Eller kan det ligga i ”sakens natur” att de som står till höger ligger närmare den här sortens moraliska förfall, medan de till vänster i större utsträckning har solidaritet och lika behandling av människor som ledstjärna?

Lästips:

EU-basen bannas av parlamentet – Aftonbladet. 2024-04-11

Facket: Förtroendet för Anna Kinberg Batra är i botten – TV4 Nyheterna. 10 april 2024 (det är inte bara förtroendet för landshövding Anna Kinberg Batra som rasat. Även anseendet för länsstyrelsen skadas. Många anställda säger att de skäms och inte vill berätta att de arbetar vid länsstyrelsen)

Anna Kinberg Batra – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like