– Skogsängen är ett av de områden som växer i kommunen. Det är glädjande att få inviga en ny modern skola där vi kan ta emot fler elever än tidigare, äger Mikael Edlund (S), nämndordförande för grundskolan i Eskilstuna…

Nya Skogsängsskolan i Eskilstuna är nu officiellt invigd

Under tisdagen invigdes nya Skogsängsskolan i Eskilstuna och dess nya skolgård. Stadsdelen Skogsängen växer, och i samband med byggnationen har man tagit höjd för det – den nya Skogsängsskolan har plats för 525 elever mot tidigare 370.

För att harmonisera med området i stort har man valt att arbeta och inreda med naturmaterial i stor utsträckning samt använda jord- och naturtoner i färgsättningen. En satsning på skolgården har varit central i projektet, och barnen har fått vara med och utforma den. Redskapen och hinderbanorna på skolgården är även de till största del av naturmaterial.

– Skogsängen är ett av de områden som växer i kommunen. Det är glädjande att få inviga en ny modern skola där vi kan ta emot fler elever än tidigare. På Skogsängsskolan får elever och personal en inspirerande lärmiljö, både inomhus och utomhus, säger Mikael Edlund (S), nämndordförande för grundskolan i Eskilstuna.

Mikael Edlund.

Inspirerande skolgård

– Vi är glada att vi nu inviger den nya Skogsängsskolan och den stora fina aktivitetsbaserade skolgården. Det är också glädjande att vi, i det växande området Skogsängen, nu kan ta emot 525 elever mot tidigare 370. Det är roligt att kunna erbjuda ytterligare en modern skola med härliga lärmiljöer för våra barn och elever i Eskilstuna, säger Susanne Englund, skolchef på grundskolan.

Susanne Englund.

– Ambitionen var att skolan skulle få en större, samlad och inspirerande skolgård i harmoni med naturen runtom. Vi har skapat en skolgård för kreativitet och rörelse i naturmaterial som är anpassad efter skolans åldersgrupper. Själva byggnaderna är också inspirerade av naturen med mycket trä och ljusa lugna färger för att skapa en rofylld studiemiljö. Jag är stolt över det vi nu lämnar över till barnen och personalen och hoppas att de ska trivas i sin nya skola, säger Malin Nygren projektledare på Kfast.

“Ett utmanande projekt”

– Det har varit ett utmanande projekt av flera anledningar. Byggnationen har dels genomförts i olika etapper där skolverksamhet har varit igång samtidigt, och dels pågått under pandemin vilket ibland orsakat stora svårigheter med att få leveranser. Jag är både stolt och glad över att vara med och bidra till en väldigt fin förskola och skola där lärarna kan utbilda elever och lägga grunden för vår framtid, säger Gabriel von Bahr, platschef på ByggPartner.

– Vi är väldigt glada att äntligen få flytta in hela verksamheten i våra nya fina lokaler och vår fantastiska skolgård. Vi ser fram emot att fortsätta driva Skogsängsskolan mot framtiden tillsammans, säger Anna Granberg, rektor på Skogsängsskolan.

Invigningen av skolan inleddes under tisdagen med skolans egen trivseldans. Därefter hälsade magiker Carl Tillenius välkommen. Invigningen fortsatte sedan med musikunderhållning, magi, tal av Mikael Edlund (S), ordföranden i grundskolenämnden, grundskolechef Susanne Englund och rektor Anna Granberg. Programmet avslutades med att rektor Anna Granberg klippte bandet. Skolans nya konstverk, “My Cirkus” av Lena Ignestam och Zunino Ignestam, invigdes samtidigt. Efter programmet bjöds det in till öppet hus i lokalerna.

Fakta nya Skogsängsskolan

Byggnationen av Skogsängsskolan påbörjades under höstterminen 2020. Första etappen stod klar julen 2021, etapp två stod klar till starten av höstterminen 2023 och skolgården färdigställdes under oktober 2023. Målet har varit en modern och ändamålsenlig skola. Den nya grundskolan är byggd för cirka 525 elever, tre parallella årskurser från förskola till årskurs 6 med tillhörande fritidslokaler samt lokaler för de praktiskt estetiska ämnena, såsom musik, bild, slöjd och hemkunskap samt administration och elevhälsa. Den nya skolan är cirka 5200 kvadratmeter och byggd i vinkel i tre plan med 21 klassrum och tillhörande grupprum. Skolgården är helt ny och är utrustad med en multiplan, löparbana, hinderbana, studsmattor samt olika utmanande klätterställningar för alla åldrar. Naturligtvis finns det också gungor i olika former, och en utomhusscen. För att skolgården ska vara varierad samt hålla över de olika årstiderna finns såväl asfalt som konstgräs och hybridgräs.

Läs också:

Planer på nya bostäder i Skogsängen i Eskilstuna

Invigning av nya lokaler på Hattmakarens Förskola i Eskilstuna

Munktellskolan i Eskilstuna är nu officiellt invigd

Eskilstuna: Tegelvikens Skola i Kvicksund byggs om och byggs ut

You May Also Like