Den nybyggda Munktellskolan i Eskilstuna, belägen i stadsdelen Munktellstaden…

Munktellskolan i Eskilstuna är nu officiellt invigd

Idag den 7 september invigdes Munktellskolan, en centrumnära högstadieskola i Munktellområdet i Eskilstuna. Tidigare Faktoriet har nu flyttat in i de nya lokalerna. Skolan bytte då namn till Munktellskolan.

Byggnationen av Munktellskolan påbörjades under vintern 2021. Här finns nu plats för över 500 högstadieelever i en byggnad med tre våningar och en skolgård ovanpå ett parkeringsgarage. Från höstterminen 2023 flyttade högstadieskolan Faktoriet, som länge varit i behov av fler och större lokaler, in i de nybyggda lokalerna i Munktellområdet. I samband med detta bytte Faktoriet namn till Munktellskolan.

“En levande och aktiv stadsdel”

– Eskilstuna växer och utvecklas, antalet elever ökar, och det är då glädjande att få inviga en ny skola för våra elever i Eskilstuna. Detta kommer att ge ytterligare bra energi och bidra till att Munktellområdet blir en levande och aktiv stadsdel, säger Mikael Edlund, nämndordförande för grundskolan.

Mikael Edlund.

– Jag är glad att vi nu kan inviga en helt ny centrumnära skola, den första i en rad av nybyggda skollokaler som kommer att stå klara framöver. Det är roligt att kunna erbjuda fina läromiljöer till våra barn och elever i Eskilstuna, säger Susanne Englund, skolchef på grundskolan.

Susanne Englund.

“Ger stadsdelen ännu mer liv”

– Jag är både stolt och glad över att ha bidragit till att ge stadsdelen Munktellstaden ännu mer liv. Munktellskolan med sina tegelväggar smälter in i de industrihistoriska kvarteren, samtidigt som lokalerna är moderna och ändamålsenliga. De täta dialogerna med både entreprenören och verksamheten har varit en av framgångsfaktorerna i projektet. Nu ser jag fram emot att skolan ska användas under många år framöver, säger Lea Jugo, projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Kfast.

Lea Jugo.

– Det känns viktigt och roligt att idag få välkomna Eskilstunas ungdomar till en ny skola där vi hoppas att de får trivas. Vi har under byggprocessen haft ett gott samarbete med Kfast som gjort att vi tillsammans kunnat fortsätta bidra till det viktiga samhällsbygget, säger Alexander Mellqvist, projektchef på Peab.

Alexander Mellqvist.

Högtidlig invigning

Invigningen av skolan inleddes under torsdagen av Jimmy Jansson, socialpedagog på skolan. Tal hölls av nämndordförande, skolchef och rektor och bandet klipptes av två av skolans elever. Även skolans konstverk invigdes. Besökarna fick också ta del av musikunderhållning och bjöds slutligen på fika i skolans matsal.

På bilden ser vi eleverna Noel och Matilda som klipper bandet.

– Jag är så glad över våra nya lokaler, men trots att verksamheten byter lokaler och får nytt namn är det viktigt att poängtera att vi behåller samma ambitioner, riktlinjer och idéer. Det är inte lokalen som är unik, utan människorna som flyttar in där, säger Jenny Råström, rektor på Munktellskolan.

Fakta om Munktellskolan

Byggnationen av fastigheten startade vintern 2021. Etapp 1 var klar sommaren 2023. Skolbyggnaden är cirka 7310 kvadratmeter stor i tre våningar. Skolgården är cirka 4150 kvadratmeter och byggd ovanpå ett parkeringsgarage. Skolan rymmer drygt 500 elever och innehåller 23 klassrum – 18 vanliga klassrum, en hemkunskapssal samt 4 salar för NO (biologi/fysik/kemi/teknik). Den totala kostnaden för skolan är cirka 196 miljoner kronor.

I samma fastighet som Munktellskolan finns också 18 lägenheter, parkeringsgarage med 330 parkeringsplatser och tre lokaler. Lägenheterna och lokalerna väntas stå klara under våren 2024, samtidigt som garaget då nyöppnas. Det kommunala fastighetsbolaget Kfast kommer att förvalta skolan och fastigheten som den ligger i.

Läs också:

Eskilstuna: Faktoriets skolverksamhet flyttas till Munktellskolan nästa höst

Läs också:

Många elever riskerar att inte uppnå sina mål

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like