Havanna, 11 juli. Demonstration till stöd för revolutionen och regeringen.

Motdemonstrationer på Kuba mot de USA-uppbackade protestaktionerna

Nu drar medierna skadeglatt stora växlar på protester i Kuba. Grannlandet Haiti, som under månader plågats av massprotester och fler än tusen döda, har under ett halvår fått mindre uppmärksamhet än demonstrationerna i Kuba under en dag. Det trots att manifestationerna i Kuba är som en mild västanfläkt jämfört med vad som på senare tid skakat inte bara Haiti utan också bland andra Colombia, Ecuador, Brasilien och Chile och som fått respektive regering i gungning.

Låt oss slå fast:

Protesterna i Kuba är inga massprotester. Antalet förstoras av utländska medier, vilket framgår av filmer. De utgör inget hot mot den socialistiska ordningen. Landet styrs som vanligt av myndigheterna. I motsats till andra länder i regionen har inte tungt beväpnad kravallpolis satts in, inga dödsoffer har krävts. Landets president åkte istället till San Antonio de los Baños, där protesterna startade. Han pratade med folk på gatan och framträdde på TV. Överhettade hjärnor i Miami kräver en “humanitär korridor”, som vore vi i krigets Syrien fast det handlar om det fredliga Kuba.

Det finns utländska intressen bakom manifestationerna. Visst deltar vanliga och missnöjda kubaner, men de som planerar och dirigerar är betalda av USA och får sina instruktioner från Washington, Miami och USA:s ambassad i Havanna. USA har under 60 års tid med alla medel försökt krossa det kubanska exemplet. Avslöjande är att ledarna för protesterna är desamma som för några månader sedan stödde Trump i presidentvalet och krävde hårdare sanktioner mot sitt eget land. Att tro att inte USA har sina fingrar med i spelet är att vara naiv.
Nätet har förvandlats till ett slagfält. Falska foton och pålagda ljudinspelningar sprids. USA har ett “cyberkommando” i Florida vars uppgift är att förvränga sanningen, använda sig av falska konton och översvämma nätet med sitt budskap. Dessutom arbetar tiotals olika USA-finansierade kanaler på nätet, så kallade ”oberoende medier”. USA och dess allierade dominerar mediebilden totalt.

Minoriteten som demonstrerar riktar sig främst till en internationell publik, där de vet att de får publicitet och stöd.
Motdemonstrationer, till stöd för socialismen och regeringen, hålls runtom i landet. De förtigs i medierna.

Havanna, 11 juli. Demonstration i Havanna för regeringen.

Det finns ett missnöje i Kuba. Brist på livsmedel, de långa köerna, brist på medicin, nedstängningar, hanteringen av pandemin, valutabutikerna ger grogrund till missnöje. Men det betyder inte att de vill ha dit jänkarna. Mycket få tror att räddningen kommer från Washington.

11 juli. Havanna-bor försvarar sin revolution.

Krisen beror på pandemin, utebliven turism och, framförallt, den skärpta blockaden som stryper ekonomin och hindrar leveranser av bränsle, mediciner, utrustning och gör det dagliga livet svårt.

Trots en kraftig uppgång av antalet covid-smittade har Kuba totalt bara 1 500 döda, cirka tio gånger färre än Sverige med liknande befolkningsstorlek. Massvaccination pågår med de egenutvecklade och mycket effektiva vaccinen. Men också det försvåras av blockaden som hindrar Kuba från tillgång till kanyler och andra insatsvaror.

Den som vill hjälpa Kuba måste kräva ett slut på blockaden;

  • som gör att så gott som inga banker vill ha några kontakter med landet.
  • som utestänger Kuba från det internationella finansiella systemet.
  • som gör att Kuba inte kan använda sig av dollar, det betalningsmedel som används internationellt.
  • som hindrat Kuba från att ta emot donationer.
  • som straffar rederier om de vågar transportera bränsle till ön.
  • som förbjuder alla fartyg som varit i kubansk hamn att anlöpa hamnar i USA.
  • som hindrar Kuba från att köpa respiratorer och annan utrustning.
  • som hindrar en ekonomisk utveckling som enligt experter annars hade kunnat ligga på tio procent om året.

Upprörs du över försöken att störta Kubas valda regering uppmanar vi dig att gå med i Svensk-Kubanska Föreningen och stödja vår pågående kampanj ”Kanyler till Kuba!” Pg 235715-0 Swish 123 1823772
Zoltan Tiroler 210712

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

You May Also Like