Arla stoppar tillfälligt all försäljning av sin Kefir – Förpackningen “kan associeras” med Ryssland…

Att “sila mygg och svälja kameler” – När sanktioner mot Ryssland blir ett spel för gallerierna!

Nu i veckan hörde jag två nyheter som fick mig att fundera och reagera. Den ena nyheten: Arla ska sluta sälja filmjölksprodukten Kefir tills vidare. Kefir tillverkas till 100 procent av svenska råvaror. Men Arla anser att “förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som inte är lämpligt under rådande omständigheter”.

Kopplingen med Ryssland ligger i Arlas förpackning som visar lökkupolerna på Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva, och med den finstilta texten under bilden med lökkupolerna: “Den ryska filkulturen”. Dessutom är kefir det ryska namnet för “surmjölk med mild jästsmak”. Däremot ska Arla fortsätta att sälja den syrade grädden Smetana, som är en vanlig ingrediens i den ryska matlagningen eftersom den förpackningen är “mera neutral” och inte förknippas med Ryssland på samma sätt som Kefir, trots att Smetana är det ryska namnet på denna typ av grädde.

Ryskt lastfartyg på väg in i Sörmland

Den andra nyheten: Det ryska fartyget Nephrite är på väg till Oxelösund i Sörmland med sin last på “flera tusen ton aluminium” som ska lossas i Oxelösunds hamn:

– Det får komma in till vår hamn för att lossa. Men det blir ett dilemma för oss. Vi stöder oss på de regler som finns och jobbar samtidigt med att få till en förändring av dem, säger Douglas Heilborn, vd vid Oxelösunds Hamn.

Flera andra länder portar just nu ryska fartyg från sina hamnar, och inom EU försöker man komma överens om nya sanktioner inför det EU-toppmöte som ska hållas idag torsdag. Svenska Hamnarbetareförbundet vill inte vänta, man vill redan nu införa blockad mot fartyg som har kopplingar till Ryssland. Transportarbetareförbundet är inte lika stridsvilliga utan vill “avvakta gemensamma EU-beslut”

Arla tar till storsläggan

Summan av kardemumman är alltså att det är fritt fram för ryska fartyg att anlöpa svenska hamnar för att lossa, och kanske även lasta, produkter av olika slag. Samtidigt tar Arla i med storsläggan genom att dra in sin försäljning av Kefir bara därför att förpackningen “associerar till Ryssland”. Snacka om att “sila mygg och svälja kameler”. Det hade varit en annan sak, blivit en annan förståelse och en verklig slagkraft om Arla gjort en koppling till den rysk-ortodoxa kyrkan som motiv för att dra in försäljningen av sin Kefir. Vasilijkatedralen med sina lökkupoler tillhör den rysk-ortodoxa kyrkan. En kyrka som är starkt lierad med Putin och som stöder Rysslands krig mot Ukraina:

“Den rysk-ortodoxa kyrkan ger sin välsignelse till kriget”, är rubriken på en artikel i den kristna tidningen Dagen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like