Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), som anser att högerns och de välbeställdas hets mot Kuba är oanständig.

Mexiko viker sig inte – ska fortsätta ta hjälp av kubanska läkare

Översättning från Prensa Latina: Zoltan Tiroler

Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), har tillkännagivit att landet ska fortsätta anlita kubanska specialister och läkare. Han tackade också Kubas regering för dess ansträngningar för att förbättra hälsovården i Mexiko.

Vid en presskonferens förklarade presidenten, som svar på en fråga, att beslutet om de kubanska läkarna beror på att hans regering “har ansvaret för att det inte ska fattas vare sig läkare eller mediciner. Även om detta inte faller oppositionen på läppen så gör vi det.”

Han upprepade att denna brist på läkare är ett arv som de nyliberala regeringarna lämnat, ”det är frukten av ett fruktansvärt ruttet system som beror på privatiseringar och dess tillämpning”.

AMLO tillade:

Det är förståeligt, även om vi inte är överens, att de som drog fördel av den nyliberala korruptionen försvarar den, men det är märkligt att det finns sådana som lider skada av denna korruption men ändå fortsätter att ge stöd till de korrupta. Det är ett slags masochism.

Han fortsatte och refererade till den mediekampanj som pågår mot att hyra in de utländska specialisterna:

Men landet förändras, vi kommer att ändra det trots pandemin, den ekonomiska krisen och inflationen; allt detta faktorer utifrån som inte skapats i Mexiko. Inte som vid tidigare ekonomiska kriser under presidenterna Carlos Salinas och Ernesto Zedillo, när den inhemska ekonomin rasade, peson devalverades, inflationen ökade och landet skuldsattes. Nu finns en bra inhemsk politik. Folk är solidariska och visar sin hängivenhet till sitt arbete och till andra.

Prensa Latina 220909 (nedkortat)

México anunció que seguirá contratando a médicos cubanos

Artikeln har också publicerats på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like