Max Hökdal tar de stora rockbanden till stan

Max Hökdal sa upp sig från sitt jobb på kommunen och gick från att hyra ut scenerna i Eskilstuna till att själv arrangera konserter. Hans nystartade bolag Eskilstunakompaniet har redan tagit hit flera stora artister till stan och under 2018 kommer ytterligare flera stora namn till Lokomotivet.

Max är född och uppvuxen i Eskilstuna och har alltid haft ett musikintresse. Kärleken till musiken kom bland annat från hans pappa som var skivrecensent. Utöver det beskriver han sin familj som en entreprenörsfamilj, hans morfar byggde upp en möbelvaruhuskedja och hans mormor hade leksaksbutiker. När möbelvaruhuset gick i konkurs blev Max tillfrågad att söka sig till kommunen för att hyra ut scenerna i Eskilstuna. Under fem år arbetade han med uthyrning, administration, fakturering samt att vara på plats och ta emot artisterna. Han var med andra ord den berömda spindeln i nätet. Men fem år räckte, Max sa upp sig och startade Eskilstunakompaniet.

Det finns alltid en ekonomisk risk men Max gick in med inställningen att det skulle fungera. En konsert kan kosta upp emot 130 000 kronor och bolagets enda intäkter är de biljetter som säljs. De största utgifterna går till marknadsföring, lokalhyra och personal och sen ska givetvis artisterna ha betalt. Det är viktigt att Eskilstunakompaniet sköts regelrätt och korrekt, det finns både hyreskontrakt och F-skattsedel. Än så länge har det gått runt. När Danko Jones spelade var det utsålt och Millencolin gick ganska precis runt. Man får räkna med att det går i vågor och vara beredd på att kunna gå back ibland. När det gäller marknadsföringen sker det mesta på sociala medier, framförallt Facebook och Instagram. Att betala 15 000 kronor för en helsida i tidningen känns inte som ett alternativ eftersom jag inte vet vad det ger för effekt. Med marknadsföring på sociala medier når jag rätt målgrupp.

Max trycker verkligen på att Eskilstuna är och har varit en bra rockstad genom åren. Samtidigt finns det en tråkig kultur här. Det största problemet är att folk köper biljetter sista dagarna. Dessutom säljer vi mindre biljetter här jämfört mot andra städer. Tidigare har kommunen bara hyrt ut lokaler men i och med Eskilstunakompaniet finns det nu en arrangör för bokningsbolag att jobba med. Därför hoppas Max på att fler band har möjligheten att komma hit nu.

Ibland känns det som att kommunen motarbetar allt som inte har med idrott att göra, kanske inte aktivt men Max tycker ändå att det borde ligga i kommunens intresse att nå ut med arrangemang. Kommunen vill bara förvalta och det finns hela tiden en kommunal passivitet. Ingen vågar göra någonting med rädsla att det kan bli fel. Andra städer har destinationsbolag med starkare marknadsföringsmöjligheter, led-väggar vid motorvägarna eller tv-skärmar vid busskurerna. Det finns ett fåtal sådana skärmar i Eskilstuna men ingen tydlig plan över hur de ska användas.

Att planera och arrangera en konsert är ingenting som sker över en natt. Max försöker alltid att ligga 9 månader före. Det gäller att ha en fingertoppskänsla för vad som fungerar sen gäller det att kontakta de bokningsansvariga. Eftersom vi inte är krögare får vi försöka förhandla ner priset och det har fungerat hittills. Ibland kan det finnas vissa klausuler som gör att jag inte kan gå ut med bokningen direkt. Många band har festivalspelningar på sommaren och då får jag vänta med att promota till de spelningarna är avklarade. Men i vanliga fall går jag ut med bokningen 4-6 månader innan konserten. Det finns alltid en risk att ett band måste ställa in, men har man köpt en biljett behöver man inte oroa sig, det går alltid att få pengarna tillbaka då.

The Dahmers bjöd publiken på häftig rock n roll

Alla band som spelat på Lokomotivet har varit väldigt nöjda och faktiskt ganska överraskade att det finns en så bra konsertlokal i Eskilstuna. På frågan om det finns någon drömbokning vill inte Max sväva ut för mycket. Det gäller att hålla det på en rimlig nivå. Men det vore riktigt kul att kunna få hit band som Mastodon, Papa Roach och Meshuggah. Max ligger i förhandlingar inför hösten 2018 och hoppas kunna ta hit ett par stora band. Programmet inför våren är nästan helt spikat. Det kan dock tillkomma något under april. Så här ser programmet ut under 2018. Det går också att gå in på eskilstunakompaniet.se för mer info eller besöka Eskilstunakompaniet på Facebook

10/3 The Sounds och Pale Honey
16/3 Carnifex, Oceano, Aversions Crown och Disentomb
31/3 Hardcore Superstars och Thundermother
5/7 Arch Enemy
30/11 Chyra och Kill the kong

You May Also Like