Allt fler hävdar nu att sanningen och rättvisanr på ett provocerande, och för svenska folket kränkande sätt, grovt har åsidosatts i utredningen om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Den stora mörkläggningen: Utredningen om mordet på Olof Palme

SVT:s Uppdrag Granskning har på ett förtjänstfullt sätt satt strålkastarljus på några av de skandalösa omständigheter som präglat utredningarna om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Den skurkaktige spanaren och energiske förhörsledaren Thure Nässén oegentligheter med syftet att få Christer Pettersson fälld har stått i centrum för granskningen i tv-dokumentären. Men också Nässens chef, före detta spaningsledaren Hans Ölvebro kläddes av rejält. Liksom den slängigt arrogante chefsåklagaren Anders Helin, som ljög rätten och offentligheten rakt upp i ansiktet.

Det var Ölvebro och dåvarande åklagaren Jan Danielsson (se fotnot) som under trycket från medier och allmänhet under hösten 1996 tvingades bege sig till Sydafrika, där de tillbringade några veckor med att låtsas undersöka de sensationella uppgifter som läckt ut från den gamla apartheidregimens säkerhetstjänst. Ett spår med möjliga kopplingar till både det terroristiska Nato-nätverket Stay Behind och svenska högerextremister inom Stockholms-polisen.

Samtidigt som Ölvebro och Danielsson  förstrött strosade omkring på kontoren i Sydafrika – en beskrivning från sydafrikanska källor – var de till hundra procent inriktade på att på basis av knarklangaren Sigge Cedergrens senaste hallucinationer få till stånd en resning i Svea Hovrätt för att få Christer Pettersson fälld.

Vid Helins sida fanns hela tiden åklagarkollegan Jörgen Almblad, sedermera Säpo-chef. Det var Almblad som såg till att Lisbeth Palme direkt före det första och ödesdigra vittneskonfrontationen fick upplysningen att den misstänkte var en alkoholist. För säkerhets skull bestod de övriga i konfrontationsgruppen av idel anställda i polishuset.

Almblad var också den som konsekvent ljög, baktalade vittnen och slingrade sig när det handlade om vittnesmål om så kallade walkie-talkie-observationer. I krigföringen mot alla vittnesuppgifter om walkie-talkie-män och bevakning under mordnatten hade Almblad en energisk stridskamrat i spaningsledaren Hans Ölvebro.

En som tvärtom försökte gå till botten med uppgifterna om bevakning av Olof Palme under mordnatten var Dag Andersson, den välrenommerade kriminalkommissarien som var spaningsledare under åren 2013 till 2016. Det verkliga skälet till att han avgick, liksom flera av hans medarbetare, var inte att han ville gå i pension, utan att han nekades tillräckliga resurser för att kunna gå till botten med walkie-talkie-uppgifterna. Detta har han berättat för den i utredningen erkänt väl insatte journalisten Gunnar Wall.

Allt tyder på att utredningens nuvarande chef, Krister Petersson, även han betraktar ett utredningsarbete på basis av antagandet att en politisk konspiration ligger bakom mordet som något som inte får uteslutas.

Den oroväckande frågan som osökt inställer sig är naturligtvis också: Har själva utredningshaveriet hittilldags även den haft sin grund i en konspiration. Har Palmes mördare medveten skyddats av krafter som haft möjlighet att manipulera mordutredningen?

I vart fall bör en bred opinion nu kunna ena sig kring kravet: TÄND STRÅLKASTARNA, HÄV MÖRKLÄGGNINGEN!

Fotnot: Då denna artikel publicerades (27 februari 21:54) angavs Anders Helin som den åklagare som gjorde Ölvebro sällskap under Sydafrika-vistelsen höst 1996. Det var  fel. Rätt åklagare ska vara Jan Danielsson. Rättelsen gjordes den 28 februari 11:57. eFOLKET och undertecknad beklagar misstaget.

Tomas Widén
Ansvarig utgivare

 

You May Also Like