Per Granberg live på Ögir. Foto: Birdnest Records

Ögir Mat & Musik i Köping brann ner till grunden

Under måndagsmorgonen kom larm om att Ögir stod i brand, räddningstjänsten kunde bara hindra branden från att sprida sig. Huset har genom åren inte bara haft en stor betydelse för Köping utan för hela det svenska musiklivet. En era har mycket tragiskt brunnit upp.

Per Granberg bildade Birdnest Records i början av 80-talet, skivbolaget var länge ett av landets största inom punkscenen. På senare år drev han kulturhaket Ögir i Köping tillsammans med sin fru Lotta. Där arrangerade de konserter, både inomhus och utomhus, som till exempel visfestivalen Kompledigt. På Ögir har prominenta artister som Stefan Sundström, Kjell Höglund, Rolf Wikström och Per Granberg själv spelat. I mitten av 00-talet spelade jag där med det irländska bandet The Barcrawlers.

Det var alltid tacksamt att spela på Ögir, vi brukade köra tre set med The Barcrawlers där publiken var lite avvaktande under det första setet, men stämningen, allsången och dansen kröp på mer och mer allt eftersom kvällen gick. Det kunde nästan bli lite rörigt till slut, den irländska musiken och den irländska drycken har den effekten på människor. Men trots det var stämningen alltid väldigt god.

I slutet av 2006 lämnade jag The Barcrawlers, men ett år senare i samband med releasefesten för bandets CD ”The First Bar” gjorde jag ett gästframträdande, givetvis hölls festen på Ögir. Det var tyvärr sista gången jag besökte stället. Jag vet att Ögir har betytt väldigt mycket för väldigt många och att jag är en parentes i sammanhanget. Men samtidigt var det ett sånt där ställe man bara behövde besöka en gång för att det skulle stanna kvar i själen.

Mina och eFOLKETS tankar går givetvis till Per och Lotta Granberg men även till alla som på något sätt varit en del av Ögir. Mycket musikhistoria försvann i lågorna, både det som satt i väggarna men även en hel del materiellt då Birdnest Records hade delar av sitt lager där.

Här är en låt med The Barcrawlers som spelades in på Ögir, jag sjunger och spelar tin whistle vid det här tillfället.

You May Also Like