V S Naipaul. Bild från nobelprize.org.

Kortpresentation: V S Naipaul

Vidiadhar Surajprasad Naipaul föddes dennes 17 augusti 1932 i Chaguanas, i karibiska Trinidad och Tobago. Som namnet antyder hade han en indisk familjebakgrund.

Han flyttade redan som 18-åring till London. I en av sina sista intervjuer konstaterade VS Naipaul att hade han inte gjort den flytten hade han aldrig blivit författare. Vilket var det yrke han redan i ungdomen ville ägna sig åt.

I England utbildade han sig vid universitetet i Oxford. 1957 utkom hans först roman. Han fick något v ett genombrott med romanen Ett hus åt Mr Biswas (1961).

V S Naipaul kom under sitt liv att skriv hela trettio romaner och novellsamlingar. 2001 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Hans böcker finns översatta till drygt 20 språk och de allra flesta finns att läsa på svenska. Han var en resande författare och hans romaner och noveller skildrar en mängd olika länder runtom i världen. V S Naipaul kan nog sägas tillhöra de mest inflytelserika författarna under förra seklet. Hans böcker hade ofta en kritisk och analyserande syn på det land som romanen ifråga handlade om. Ett exempel är romanen Det förlorade El Dorado.  Den boken kom ut 1969 och handlar om den kolonisering av Jamaica, en ö som spanjorer och engelsmän krigade och slogs om under 1700- och 1800-talet  En tid som präglades av slavhandel och massmord på ursprungsbefolkningen. Kaffe, bomull och socker präglade den koloniala slavekonomin. Även mineralråvaror som nickel utvanns och skeppades till de industrialiserande kapitalistiska länderna. Det var om dessa naturresurser spanjorer och engelsmän slogs, konstaterar VS Naipaul i sin roman. Jamaicas befolkning lider fortfarande av sviterna efter dessa år av våldsam kolonisering i form av politisk korruption och stigmatisering av stora delar av Jamaikas befolkning konstaterar VS Naipaul. den här halvdokumentära romanen ger alltså en bra historisk bakgrund till hur gårdagens och dagens Jamaika ser ut.

Här följer nu ett antal titlar på VS Naipauls mest lästa och kända böcker:

Den mystiske massören, som var V S Naipauls debutroman från 1957.
Röster i Elvira eller val i Västindien. Boken kom 1975.
Ett hus åt Mr Bishwas (1961) som handlar om Naipauls far.
Ett land i mörker, om Indien kom ut 1964.
Världsvägar, som kom 1995.
Indien i raseri och revolt kom ut 1990
Ett land av röster, som tilldrar sig i sydstaterna i USA.
Ankomstens gåta (1987)
På väg mot mitten (1984).
Bland de rättrogna (1981).
Där floden flyter förbi (1979), också med titeln Vid flodens krök (på  svenska 2002).

Kjell Andersson

You May Also Like