Bild: PixelAnarchy / Pixabay.

Socialdemokraternas ledning öppnar för marknadshyror – möter kritik inom egna partiet

Vänsterpartiet och ledarsidor närstående Socialdemokraterna är mycket kritiska. Hyresgästföreningen driver en kampanj mot införande av marknadshyror.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka förutsättningarna för att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. Bakgrunden är januariöverenskommelsen 2019 mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

På DN-debatt den 25 april formuleras en avsiktsförklaring om hur marknadshyror i nyproduktion avses att införas.

Den nya modellen ska bidra till en välfungerande hyresmarknad och ett effektivt utnyttjande av beståndet skriver de fyra undertecknarna, med regeringens Morgan Johansson i spetsen.

Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar är mycket kritisk.

Det är ofattbart att de går fram med förslaget nu, mitt i en nationell kris. Redan nu ser vi att människor förlorar sina jobb, och vi har sett vad trångboddhet kan göra i coronakrisen.

Vänsterpartiet står fast vid att de är beredda att fälla regeringen om förslaget läggs fram och att det är mer aktuellt än någonsin att inte hyrorna höjs.

Aftonbladets ledarsida har också starka invändningar. Människor oroar sig för virus, arbetslöshet, sjukvården och en kraschad bostadsmarknad.

Då vill Morgan Johansson tillsätta en utredning om en av de mest omstridda frågorna i svensk politik, skriver ledarskribenten Ingvar Persson.

Fastighetsägarna, som länge drivit på för marknadshyror, hänvisar även de till den nuvarande krisen i ett pressmeddelande.

Med de utmaningar som följer i coronakrisens kölvatten växer nödvändigheten av investeringsfrämjande reformer ytterligare.

Tommy Jansson

You May Also Like