Så här såg det ut på många håll igår. Men inte i Eskilstuna.

Klimatkampen måste skjuta fart i Eskilstuna!

På eftermiddagen den tjugonionde knatade jag ner till bibliotekstorget för att delta i # Fridays for futures manifestation på självaste Black Friday. Vi samlades, tände facklor, valde ut plakat för att sedan tåga mot Fristadstorget.

Vi var femtiofem som startade, sa Petter som fått i uppdrag att räkna.

Det gick alldeles för fort i halkan. De som i likhet med mig, tog det lugnt hörde sången och talkören på avstånd, men hade svårt för att hänga med.

Väl framme vid Fristadstorget mötte gänget som förberett manifestationen där upp. Anki Ljungblom höll som representant för Klimatklubben ett inledande anförande. Sedan talade St Eskils FN-förening.

Socialdemokraten Anders Larsson berättade om hur bra Eskilstuna var i klimatfrågan men glömde bort att nämna planerna på att utvidga flygplatsen i Kjula – genom att lämna ut projektet till privata entreprenörer – eller alla de tak i staden som borde få solpaneler.

Maria Cherqui (vänstern) trodde inte att kapitalismen kan lösa problemen.

Arne Jonsson (centern) klagade på att Eskilstunaborna kör bil för mycket och det är så sant som det är sagt.

Oscar Hedenfeldt (MP) känner panik…

Hur många som deltog i manifestationen på torget vet jag inte men det var några fler än de som deltog i själva tåget.

Facklorna brann ner. Vi gick hem och väntade på nyheterna i förhoppningen att de skulle rapportera från manifestationerna runt om i världen. Inte ett ord.

En liten, liten notis i dagens Eskilstunakuriren. Manifestationer ägde rum på etthundratrettiofem platser i Sverige. I övrigt tystnad. Vad var det som hände? Skickar ett undrande chattmeddelande på Facebook. Svaret: Sexhundratrettiotusen i Tyskland, “millions” i Storbritannien enligt Times.

Siv Aksila

You May Also Like