Kvinnor utklädda till män och män utklädda till kvinnor. Foto: Olsson, Gustaf adolf / Nordiska museét – digitaltmuseum.se

Björn Söder (SD) – “Föräldrar som utsätter sina barn för sagoläsning med dragqueens på bibliotek borde bli föremål för utredning av socialtjänsten”

Det har stormat en hel del kring att bibliotek runtom i landet ordnar sagostunder för barn där dragqueens, män utklädda till kvinnor, läser sagor för barnen.

Dessa sagostunder har varit uppskattade av både barn och föräldrar som fyllt biblioteken vid dessa sagostunder. Men alla är inte lika glada.

Det är främst kommunpolitiska företrädare för (SD) som vill stoppa dessa sagostunder. Det har hänt i bland annat Kalmar, Trelleborg och Osby.

Det har förekommit hat och hot och partiföreträdare från SD använder ord som “smaklöst” och “vidrigt” när man beskriver dessa sagostunder för barn.

Nu har man även fått stöd från högsta ledningen inom SD av Björn Söder. Han anser att vuxna som skickar sina barn till sådana här evenemang borde bli föremål för utredning av socialtjänsten:

Jag tycker det är fruktansvärt att man använder skattebetalarnas pengar, som man gör i det här fallet i Osby, till män utklädda till vulgära kvinnor med namn som Bystiga Damen och Fröken Skamlös.

Jag ifrågasätter om man är rätt som förälder om man involverar sina barn i sånt här… Jag ifrågasätter om man är mogen som förälder”, säger Björn Söder till P4 Kristianstad (se lästips)

Kan lägga till att namn som Bystiga Damen och Fröken Skamlös är artistnamn som inte används i samband med sagostunderna på biblioteken, utan vid föreställningar för vuxna i andra sammanhang och på kvällstid.

Vid senaste partiledardebatten i Agenda passade även Jimmie Åkesson (SD) på att starkt kritisera dessa sagostunder när man, för ovanlighetens skull, hade “kultur” som ett av debattämnena.

I ett av lästipsen, “Därför läser dragshowartister sagor för barn”, hör ni hur ett par av dessa män utklädda till “vulgära kvinnor” förklarar syftet med dessa sagostunder. Och att hela idén kommer från USA. Att man vill utmana idén om vad som är manligt och kvinnligt och bilden av hur man får vara.

Jag undrar om det blivit lika starka och kritiska reaktioner om det varit det omvända – kvinnor utklädda som “vulgära män” läser sagor för barn.

Text: Rolf Waltersson
Foto: Olsson, Gustaf adolf / Nordiska museét – digitaltmuseum.se

Lästips:

You May Also Like