Bildmontage av bilder från Pixabay.

Jeffrey D Sachs: Endast förhandlingar – inte fler vapen – kan få slut på kriget i Ukraina

Att inse att kriget i Ukraina provocerades fram hjälper oss att förstå hur vi ska stoppa det, skriver Jeffrey D Sachs i en artikel i Common Dreams.

Sachs menar därmed inte att denna provokation från USA:s sida försvarar Rysslands invasion, men den förklarar orsaken till konflikten. Istället för att invadera Ukraina borde Ryssland ha satsat på att försöka påverka och förklara för omvärlden, främst länderna i Europa, men även övriga länder i världen om det hot Ryssland upplevde på grund av Natos expansion.

Sachs skriver att det var två provokationer från USA:s sida som uppfattades som ett hot:

Den första var USA:s avsikt att utvidga NATO till Ukraina och Georgien för att omringa Ryssland i Svartahavsområdet av Nato-länder (Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Georgien, i motsols ordning).

Den andra var USA:s roll i att installera en ryssofobisk regim i Ukraina genom det våldsamma störtandet av Ukrainas pro-ryska president Viktor Janukovytj i februari 2014. Kriget i Ukraina började med Janukovytjs störtande för nio år sedan, inte i februari 2022 som USA:s regering, NATO och G7-ledarna vill få oss att tro.”

Jeffrey Sachs anser att vägen till fred går genom förhandlingar baserade på Ukrainas neutralitet och Natos icke-utvidgning:

“Biden-administrationens insisterande på Natos utvidgning till Ukraina har gjort Ukraina till ett offer för… ouppnåeliga amerikanska militära ambitioner.”

Därför är det nu dags att upphöra med provokationerna och istället ta upp förhandlingar för att återställa freden i Ukraina.

H. Foste Hjälte

Läs mer:

You May Also Like