De som håller banderollen heter Petter Lymar och Birgitta Eriksson. Foto: Siv Aksila

Fredagens klimataktion i Eskilstuna

Under veckan som gått har # Fridays for future räknat till över 6 miljoner demonstranter för klimatet i 170 länder. En halv miljon lyssnade på Greta när hon höll tal i Montreal på fredagen, 200 000 gick ut på gatorna i Milano, också i Stockholm blev antalet demonstranter rekordhögt. Många vuxna följde Greta Thunbergs uppmaning att hänga med den yngre generationen ut på gatorna.

Uppslutningen i Eskilstuna var betydligt mer modest, det var emellertid inte riktigt så illa som artikeln i Eskilstuna-Kuriren ger en uppfattning av. Enligt Anki Ljungberg – aktiv i Klimatklubben Eskilstuna som arrangerar Fridays for futures aktiviteter i Eskilstuna – som var närvarande hela eftermiddagen, råkade det vara lite mindre uppslutning strax efter lunch, och då kom givetvis tidningens reporter!

En orsak till att uppslutningen såg mager ut kan vara att manifestationen pågick hela eftermiddagen. Den började vid tolv och pågick till sex. Några ungdomar tjuvstartade till och med. Aktivister/sympatisörer/anhängare till # Fridays for future kom och gick under hela eftermiddagen. Unga, medelålders och gamla om vartannat.

En kvinna dök spontant upp och engagerade barnfamiljer för att måla en ny stor skylt. Strax efter fem genomförde ungdomar från St. Eskils FN-förening en performance med ett beskrivande tal.

Nina Hedenfeldt i förgrunden

Talkörsledarna byttes vid. Mohammad Alhammada assisterades av bland andra Nina Hedenfeldt som vände sig om mot Stadshuset och ropade Vad ska de där inne göra? Svaret var givetvis Rädda klimatet! – När? –  Nu.

MP:s gruppledare Marielle Lahti passade på att kolla läget efter att ha deltagit i Kungsträdgården vid lunch. Hon berättade att Miljöpartiet krävt att Eskilstuna ska göra en koldioxidbudget i kommunfullmäktige och sedan föreslå och genomföra konkreta åtgärder för hur utsläppen ska minska.

Den klimatplan som gjordes 2012 har inte reviderats och utvärderingen som gjordes i februari 2019 skvallrar om att arbetet inte går i rätt riktning vilket inte bekymrar majoriteten särskilt. Den kommentar Marielle fick efteråt var i stället att “Ja, vi håller med om din beskrivning av problemet, det är viktigt, men…..”

Och det är invändningen som följer därefter som är farlig. Det är den invändningen som vi klimataktivister inte vill höra. Om mänskligheten inte prioriterar klimatet NU så kommer det att finnas mindre resurser att prioritera det som nu anser prioriterat, i framtiden.

Varför har allmänheten inte informerats om att klimatplanen inte följs?

Det är helt uppenbart att om något ska hända i Eskilstuna måste fler ta sig till Fristadstorget mellan fem och sex på fredagarna.

Siv Aksila

You May Also Like