Bild: Limasol / pixabay

Valet i Österrike

Resultatet i det Österrikiska valet var kanske inte överraskande men icke desto mindre sorgligt.

Det traditionella högerpartiet ÖVP (Österrikiska Folkpartiet) med sin stajlade 33-årige ordförande Sebastian Kurz ökade kraftigt jämfört med valet 2017. Från 31 procent till över 38 procent, En orsak till ökningen är att man tagit röster från det högerextrema FPÖ (Österikes Frihetsparti). Detta extremnationalistiska parti minskade från över 26 procent till 17,3 procent.

Efter valet 2017 bildade ÖVP och FPÖ en koalitionsregering. Detta möjliggjordes av att Kurz tagit sitt ÖVP i riktning mot FPÖ:s främlingsfientliga politik.

Koalitionen sprack efter att ledande FPÖ-are fångats på en video när det föreslog en vad de trodde släkting till en rysk oligark ekonomiska överenskommelser för att få hjälp med att ta över en österrikisk tidning. FPÖ fick lämna regeringen och en expeditionsregering tillsattes.

Det verkade länge som om FPÖ enbart skulle minska marginellt men nya korruptionsanklagelser strax innan valet nu i september har uppenbarligen lett till den kraftiga minskningen. Fortfarande har dock detta högerextrema parti mer än 17 procent vilket naturligtvis är allvarligt. Och uppenbarligen har de som lämnat funnit Kurz tillräckligt främlingsfientlig för att lägga sin röst där istället. Mer än 55 procent av de som röstade lade sina röster på dessa två högerpartier. (Av Österrikes 6,4 miljoner röstade 3,8 miljoner i valet. 60,6 procent alltså).

Socialdemokraterna (SPÖ) som regerat i koalition med ÖVP under stor del av tiden sedan andra världskriget minskade från 26,9 procent till 21,5 procent.

Ett parti som gick starkt framåt var de Gröna. Från 3,8 procent till 12,4 procent. Eftersom Österrike precis som Sverige har 4-procent-spärr så gick man från 0 mandat till 23.

En anledning till att man inte hade mandat var att partiet splittrades strax före valet 2017 och att en ledande medlem som var missnöjd med att han inte placerats tillräckligt högt upp på vallistan bröt sej ut och bildade eget, ett parti med namnet JETZ (vilket betyder NU). Utbrytarpartiet fick i valet 2017 4,4 procent men sjönk nu till 1.9 procent. Nu har alltså de Gröna tagit tillbaka röster och dessutom ökad rejält utöver det.

Hur ser det då ut på vänsterkanten? Det Österrikiska kommunistpartiet gick fram under beteckningen KPÖ-Plus. Vad står pluset för? Faktum är att KPÖ-Plus (eller KPÖ + som det skrivs ibland) är en nybildad allians mellan kommunistpartiet och Unga Gröna, det Gröna partiets ungdomsförbund som uteslöts ur det Gröna partiet 2017. KPÖ-Plus ser sej som “en plattform för alla som vill aktivera sej för solidaritet och ett demokratiskt samhälle.”

KPÖ-Plus fick nästa 26 000 röster vilket motsvarar 0,7 procent. Ett annat vänsterparti som ställde upp i valet heter Der Wandel (Förändring) och är ett parti som vill veka för en “progressive, antikapitalistisk och jämlikhetsinriktad politik) Partiet är knutit till de av den grekiska vänsterpolitikern och nationalekonomen Yanis Varoufakis paneuropeiska samarbetsorganisation DiEM25. Der Wandel fick lite över 16 000 röster vilket motsvarade 0,4 procent.

Ytterligare en vänsterorganisation ställde upp i valet nämligen Sozialistische Links Partei (Socialistiska vänsterpartiet). Denna organisation är knuten till den internationella organisationen CWI (Kommittén för en Arbetarinternational) och är alltså systerparti till det i Sverige verksamma Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Partiet fick 252 röster. En minskning från 713 röster i valet 2017.

Nu diskuteras naturligtvis regeringsfrågan. FPÖ-ledningen har annonserat att man inte vill återuppta koalitionsarbetet eftersom man förlorat så mycket och menar sej tappat förtroende. Som vi såg ovan skulle dock en ÖVP-FPÖ regering ha tillräckligt parlamentariskt stöd, 55 procent och 105 av 183 platser i parlamentet. Även en ÖVP-SPÖ -regering skulle ha majoritet i parlamentet. ÖVP och SPÖ har som sagt regerat under långa tider tillsammans men Sebastian Kurz har ju gjort brottet med samarbetet med socialdemokraterna till en profilfråga.

I Österrike diskuteras nu möjligheten av ett regeringssamarbete mellan det konservativa högerpartiet ÖVP och den andra vinnaren i valet; De Gröna. Sammanlagt har de 96 parlamentsplatser och därmed absolut majoritet.

Regeringskoalition mellan ÖVP och de Gröna har diskuterats tidigare, nämligen 2002. Det ledde då till svåra interna spänningar inom de Gröna och koalitionen blev inte av.

De Gröna har ju profilerat sej som motståndare till främlingsfientlighet och som förespråkare för feminism. En koalition skulle ställa de Gröna i en situation som skulle likna det svenska miljöpartiets katastrofala samregerande med socialdemokraterna fast mycket, mycket värre. Och hur skulle de ungdomar som till stor del utgör de som lagt sin röst för de Gröna reagera? Österrike har 16 år som rösträttsålder och de grönas framgång har beskrivits som en “Greta Thunberg-effekt”.

Vi har all anledning att återkomma till situationen i Österrike.

You May Also Like