Jimmy Jansson. Avbildare: Tommy “Bimman” Andersson

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) nu etablerat språkrör för partiets högerflygel

Häromdagen uppmärksammade eFOLKET att riksradions P1 valt att kontakta och intervjua Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson. Det handlade då om att Janssons var irriterad på dem inom det socialdemokratiska partiet som framfört meningen att de afghanska asylsökande ungdomarna genom ett amnestiförfarande ska få stanna i Sverige.

Nu har också det ”oberoende moderata” Svenska Dagbladet valt att vända sig till Eskilstunas Jimmy Jansson, för att höra hans mening. Denna gång handlar det om inställningen till regeringssamverkan med landets borgerliga partier.

Svenska Dagbladets artikelrubrik (22/11) lyder: S-topparna till Stefan Löfven: Samarbeta högerut efter valet. Rubrikens påstående baserar sig på en omfattande rundfrågning till landets 180 socialdemokratiska kommunstyrelseordförande. Tidningen fick in svar från drygt hälften. Och av dem vill 59 procent efter nästa val samarbeta högerut, medan 41 procent föredrar ett fortsatt samarbete i någon form med Mp och V.

SvD citerar redan i artikelns ingress Eskilstunas Jimmy Jansson, som levererar ett besked som säkert kan ha noterats med intresse på de borgerligas particentraler:

– Även om de rödgröna skulle bli största block så tycker jag att S ska söka sig över blockgränserna.

Jimmy Janssons menar också att ett av skälen till att söka sig högerut är att då Vänsterpartiets inflytande kan elimineras. Till SvD säger han att den nuvarande regeringskonstellationen s-mp givit vänsterns för stort inflytande.

Noterbart är också att cirka 20 procent av de tillfrågade kommunalråden kan tänka sig en koalition tillsammans med de borgerliga partierna med en borgerlig statsminister. Vilket kan ses som en vink till liberalernas Jan Björklund som i SvD tidigare klargjort att han utesluter en samarbetsregering, baserad på den borgerlig alliansen och socialdemokraterna, om i denna socialdemokraterna ska inneha statsministerposten.

Uppenbart är att det nu från många håll bland de lokala topparna inom S trycks på för att partiet definitivt ska kasta loss från varje kvardröjande uns av arbetarklassidentitet. Förmodligen kommer det inte att gå helt utan konvulsioner. Många bland partiets gräsrötter lär nog nu också begrunda de mycket uppmärksammade, och av s-topparna hårt kritiserade,varningsord som den förre partiordföranden Håkan Juholt nyligen levererade.

Var Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson står behöver numera ingen betvivla. I SvD-intervjun slår han fast:

– Jag är en stor beivrare av att bryta upp blockpolitiken.

Hans praktik inom lokalpolitiken talar ju också tydligt klarspråk.

You May Also Like