Fotbollssupportrar på den yttersta vänsterkanten – del 4/4

Del 4: Sista delen

I den här artikelserien har fokus legat på supportrarna även om Celtic grundades för att hjälpa de fattiga i Glasgow och Livorno har sina rötter i kommunismen. Men det finns även fotbollslag som startat upp från gräsrotsnivå och som bygger på en socialistisk grund. Ett av dessa är Republica Internationale F.C från England som vi nu tar en titt på i sista delen av Fotbollssupportrar på vänsterkanten.

Republica Internationale F.C (Leeds, England)

Klubben bildades 1983 och sägnen säger att det var ett gäng vänsterradikala fotbollsspelare som träffades på en pub och där bestämde sig för att bilda ett fotbollslag med politiskt likasinnade. De skulle vara ett alternativ till den maskulina normativa fotbollen, ett lag fritt från fördomar, sexism och rasism. Klubben har sedan grundandet haft flera olika namn, från början hette de Woodhouse Wanderers, 1987 Rising Sun, 1989 Moscow Central, 1991 Republica Highland och under 2000-talet tog de namnet Republica Internationale.

Under 90-talet växte klubben från att ha varit ett kompisgäng som spelade fotboll tillsammans till att bli en institution och vid den tiden författade de en konstitution med följande principer:

  • Klubben tolererar inte någon form av sexistiskt, rasistiskt eller homofobiskt beteende
  • Alla matcher ska spelas i god sportsmannaanda
  • Spelarna får aldrig, trots fysiskt spel, uppträda oacceptabelt aggressivt eller våldsamt
  • Spelarna ska visa kamratanda och peppa varandra, aldrig vara negativt inställda till varandra
  • Fotboll ska först och främst spelas för att det är roligt

Det finns ungefär 100 lag som spelar i samma seriesystem som Republica Internationale men de är den enda klubben med en sådan konstitution och den kommer att försvaras stenhårt.

Klubbens socialistiska filosofi går ut på en stark sammanhållning och att organisera tillsammans. På fotbollsplanen är resultatet underordnat, det ska istället finnas en medvetenhet hur de uppträder. Klubbens filosofi bygger även på att de ska vara idealistiska, radikala, stolta, unika och finna enhet i mångfalden. Samtidigt vet de om att de inte är perfekta men gör sitt bästa utan att vara alltför dogmatiska. Klubben säger tydligt att de insisterar på att alla deras medlemmar ställer upp på deras filosofi, men utan att vara stalinistiska.

Republica Internationale ingår i det internationella nätverket ”Freedom through football”. Det är ett nätverk med klubbar som delar samma filosofi när det kommer till fotboll men också till samhället. Nätverket finns för att de ska kunna dela framför allt alternativa idéer med varandra. De står dessutom för en etisk fotboll och konsumtion, arrangerar internationella fotbollsturneringar samt jobbar mot rasism.

Föreningen har idag både dam och herrlag som spelar långt ner i seriesystemets amatörliga. De lever efter principen att fotboll ska vara kul och vill behålla politiken inom idrotten. En av deras slogans är ”Vi är mer än ett fotbollslag”.

Republica Internationale F.C
Republica Internationale på Facebook

Se även:

You May Also Like