AFC Eskilstuna är klara för Allsvenskan

Eskilstuna är representerade i Allsvenskan 2019. AFC vann den andra kvalmatchen mot BP med 2-1. Det blev en rysare in i det sista men det var AFCs vilja som blev avgörande.

Förutsättningarna inför den andra kvalmatchen var tuffa. Matchen på Tunavallen i torsdags slutade med en BP-vinst där Jack Lahne gjorde matchens enda mål. Det innebar att AFC var piskade att vinna på Grimsta.

De båda matcherna påminde mycket om varandra. AFC förde spelet medan BP spelade på resultatet och gick bara på kontringar med blixtsnabba Jack Lahne. När den viktiga mittbacken Zurab Tsiskaridze fick behandling för en skada utanför planen passade BP på. Efter en frispark där AFC inte hängde med kunde Ludvig Öhman påpassligt trycka in 1-0 till hemmalaget. Målet innebar att AFC var tvugna att göra två mål.

AFC spelade bra och fick en del lägen att kvittera men de hade inte marginalerna med sig. Camara som är en riktigt skicklig spelare skulle dessutom kunna fått en straff men domaren lät spelet gå vidare och Felix Michel var en hårsmån ifrån att göra mål.

AFCs tränare Nemanja Miljanović berättade för Cmore i pausen att det kändes orättvist men att fotboll handlar om att göra mål.

Andra halvlek tog vid där den första slutade. AFC var tvugna att satsa allt framåt men BP var väldigt kompakta. BP hade även en vass chans att utöka ledningen när Lahne slet sig fri och prickade ribban. Till slut skulle AFC ändå få utdelning när Camara i den 65 minuten hittade Samuel Nnamani i straffområdet som efter ha vänt på en femöring kunde placera bollen i mål.

Tio minuter senare skulle lyckan bli total. AFC fick en frispark utanför straffområdet. Den före detta BP-spelaren Bajram Ajeti stegade upp och sköt via muren i mål. Nu var det BP som var tvugna att satsa allt framåt och de pressade på rejält i slutet. Då fick AFC visa att de också kunde spela ett kompakt försvarsspel. När inte försvaret hängde med fick Gianluca Curci stå för några fantomräddningar.

Det var en match med många tuffa dueller och sex gula kort (2-4). På något sätt vann fotbollen det här kvalet. AFC försökte redan från första matchen att spela fotboll medan BP spelade destruktivt och bara ville försvara ledningen. Det straffade sig helt enkelt. Det var helt rättvist sett till de båda matcherna.

Efter matchen berättade både Bajram Ajeti och Nemanja Miljanović för Cmore att de kände innan matchen att det var fullt möjligt att vinna. Enligt Ajeti stod det i stjärnorna att det var han som skulle avgöra.