Fotbollssupportrar på vänsterkanten (del 3)

Del 3: AS Livorno

I Italien har det alltid funnits en stark koppling mellan fotbollssupportrar (Ultras) och högerextremism. Men det finns klubbar vars supportrar står på den andra sidan. En av dessa klubbar är AS Livorno från staden Livorno i Toscana. Det är en stad med starka kommunistiska rötter, det italienska kommunistpartiet grundades i Livorno 1921 och supportrarna tog till sig ideologin som fortfarande lever kvar i klubben och bland supportrarna.

AS Livorno (Livorno, Italien)

Livorno bildades 1915 när Virtus Juventusque och SPES Livorno slogs ihop. De riktigt stora framgångarna har uteblivit men de har två stycken andraplatser i Serie A och säsongen 2005/2006 kvalificerade de sig till UEFA-Cupen, men genom åren har de åkt jojo upp och ner i seriesystemen. Istället är det klubbens politiska identitet som gjort dem kända i fotbollsvärlden.

AS Livorno har haft många supporterklubbar men 1999 bildades Brigate Autonome Livornesi (BAL99). Syftet var att slå ihop alla Livornos supporterklubbar till en gemensam för att kunna skapa en starkare organisation. BAL99 är kommunister och anti-fascister och har blivit en symbol för Ultras på vänsterkanten. Man ser ofta banderoller med röda stjärnor och porträtt av Che Guevara på Livornos matcher och vid flera tifon har de lyft fram hammaren och skäran.

BAL99 blev snabbt en av Italiens starkaste Ultrasgrupper och inte långt efter att de hade bildats knöt de vänskapsband med supportrar från AEK Aten (Grekland) och Olympique Marseille (Frankrike) som också är vänsterorienterade. Livornos fans sjunger givetvis för att stötta laget men repertoaren består även av sånger mot kapitalism, hur arbetarklassen utnyttjas och Silvio Berlusconi har så klart också fått en släng av sleven. När 17 italienska soldater dog under kriget i Irak hedrade alla italienska fotbollssupportrar dem med en tyst minut, det gjorde inte Livornos fans som istället hyllade den irakiska armén. BAL99 har vid flera tillfällen även visat sympati både för Palestina och för den irländska frihetskampen.

Många klubbar har en speciell låt som spelas när laget marscherar in på planen. Liverpool och Celtic spelar ”You’ll never walk alone”, Hammarby spelar Kentas ”Just idag är jag stark” och Chelsea spelar ”Blue is the colour”. Ofta är det låtar som på något sätt symboliserar klubben, Livornos supportrar sjunger de socialistiska och antifascistiska sångerna ”Bandiera Rossa” och ”Bella Ciao”

2003 löstes BAL99 upp efter att de tappade flera hundra medlemmar, de hade vid den tiden fått tillträdesförbud till alla arenor i Italien. På senare år har en ny Ultrasgrupp bildats vid namn Curva Nord och återigen har arenans läktare fyllts av liv. 2005 bildades en supporterklubb i Skandinavien (Partigiani Livornesi Scandinavia) av inflyttade Livornosupportrar, den verkar ligga på is för tillfället men de har flera intressanta artiklar på sin blogg.

Den förre Livornospelaren Cristiano Lucarelli hyllade Ultrasgruppen genom att spela med tröjnummer 99. När han var yngre var han medlem i supporterklubben och delar deras ideologi. När Italiens U-21 lag spelade i Livorno gjorde Lucarelli mål, det firade han med en socialistisk hälsning (knuten näve) till publiken samtidigt som han drog av sig sin matchtröja där han under den hade en Che Guevara-tröja.

Livornos största rivaler är klubbar med högerextrema supportrar. Vid upprepade tillfällen har det blivit kravaller när Livorno spelat mot Lazio, Hellas Verona och Inter. En av de största skandalerna utspelade sig efter en match när Lazios Paulo Di Canio gjorde en fascisthälsning till sina egna fans. Vid den tiden var det väldigt tryckt stämning mellan Livornos och Lazios supportrar. Det finns även en stark rivalitet med Pisa som inte har med ideologi att göra, Livorno och Pisa är nämligen grannstäder och det finns konflikter mellan städerna både på och utanför fotbollsplanen. Idag spelar Livorno i Italiens tredje division men supportrarna hoppas att laget snart åter ska ta en plats i Serie A, Italiens finrum.

Mikael Ström

YOUTUBEKLIPP Livornos supportrar sjunger Bella Ciao

 

Livornos officiella hemsida
Partigiani Livornesi Scandinavia

You May Also Like