Fotbollssupportrar på vänsterkanten (del 1)

Del 1: FC St. Pauli

Runt om i fotbollsvärlden frodas politiken på läktarna, vissa lag kan ha supporterfalanger på både höger och vänsterkanten medan andra lag har en stark politisk identitet där en stor majoritet av supportrarna lutar åt ett håll. Ofta finns det en stark rivalitet mellan dessa klubbar. I den här artikelserien går vi igenom några av de klubbar som har sina supportrar längst ut på vänsterkanten.

I Sverige är de flesta supportrar för att fotboll och politik ska hållas isär. Annat var det på 80 och 90-talen då flera klubbar brottades med att högerextrema krafter nästan infiltrerade klackarna dit de sökte sig för våldet samtidigt som de jagade medlemmar bland våldskapitalet. Idag är det stor skillnad. Så länge du stöttar laget spelar det ingen roll vad du röstar på, vilken sexuell läggning du har eller varifrån du kommer.

I andra delar av världen lever politiken starkt kvar på läktarna och man behöver inte åka långt utanför Sveriges gränser för att hitta en av de mest radikala supportergrupperna, nämligen Ultra Sankt Pauli som tillhör FC St. Pauli från Hamburg.

FC St Pauli (Hamburg, Tyskland)

FC St. Pauli grundades 1910 i den depraverade stadsdelen St. Pauli i Hamburg. Det var i arbetarkvarteren runt Reeperbahn som klubben växte fram. Laget har egentligen inte skördat några större framgångar men har ändå gjort sig kända världen över på grund av sina supportrar. Det är en supporterklubb som i sina stadgar har skrivit in att de är emot rasism, fascism, sexism och homofobi. Det var på 80-talet som St. Paulis supportrar ökade drastiskt. Då flera högerextrema falanger sökte sig till fotbollen var det många människor som inte ville dela läktarna med dessa element, men de ville heller inte sluta att gå på fotboll, därför började de att gå på St. Paulis matcher istället.

Många St. Pauli-supportrar står politisk rejält till vänster, och på läktarna syns ofta antifascistiska flaggor, regnbågsflaggor och banderoller med Che Guevara. På grund av deras starkt uttalade vänsteråsikter har de vid bortamatcher ofta hamnat i bråk med nynazister och huliganfalanger från lag vars supportrar finns på högerkanten.

De största rivalerna är det andra Hamburglaget Hamburger SV, men det är inte bara klubbtillhörighet som spelar in, det finns en ideologisk aspekt också, därför ser St. Paulis supportrar även Hertha Berlin, Dynamo Dresden och Hansa Rostock som stora rivaler då de har många högerextrema supportrar.

St. Paulis hemmaarena heter Millerntor Stadion, den tar in drygt 29.000 åskådare och när St. Pauli spelar är det oftast fullsatt. Gegengerade är namnet på den östra ståplatsläktaren, det är där de mest inbitna supportrarna håller till. Vid Gegengerade ligger dessutom Fanladen. Det är inte bara en lokal där man kan ladda upp inför matcherna och köpa souvenirer. Fanladen är mycket mer än så och drivs av supportrar för supportrar. Organisationen bakom Fanladen finns där för fans som upplever problem med till exempel polis och myndigheter, de kan även medla om det skulle uppstå något problem mellan supportrar och klubben. Fanladen arrangerar dessutom olika events för klubbens kvinnliga supportrar och St. Pauli är stolta över att ha flest kvinnliga supportrar i hela Tyskland. Fanladen går i bräschen för den alternativa läktarkulturen med aktiva supportrar mot den moderna och kommersiella fotbollen. St. Pauli beräknas ha ungefär 11 miljoner supportrar bara i Tyskland.

Det finns flera hundra registrerade supporterklubbar till St. Pauli runt om i världen. De flesta finns så klart i Hamburg men de finns även i Sverige. Den största svenska supporterklubben går under namnet Verstehe Nicht Crew (VNC) och bildades i början av 2000-talet. VNC är inte längre en formell supporterklubb men en god dag har de uppemot 200 aktiva medlemmar. Det finns även en mindre supporterklubb i Göteborg som heter D-Beat Diehards.

Man skulle kunna beskriva St. Pauli som en symbol för punk och liknande kulturer. Går man på en punkkonsert ser man ofta någon med den klassiska Jolly Roger-tröjan. Den som bär tröjan kanske inte alltid känner till själva fotbollslaget, men delar ändå de värderingar klubben står för. Det finns även flera band och artister som är supportrar till St. Pauli, bland dessa finns Asian Dub Foundation, Gaslight Anthem, Turbonegro, Sascha Konietzko (KMFDM), Andrew Eldritch (Sisters of mercy), Georg Holm (Sigur Rós). Det svensk/irländska bandet Sir Reg har på deras senaste skiva (Modern Day Disgrace) en låt som heter Boys of St. Pauli.

Relaterade länkar:
FC. St Pauli
Ultra Sankt Pauli
Fanladen
Verstehe Nich Crew
D-Beat Diehards Göteborg

You May Also Like