Den lyckade festen invigs. Foto Linnéa Eriksson

Etown queer fest

I lördags (19/8) gick Etown queer fest av stapeln.  Ett välorganiserat evenemang för HBTQ-personer i alla åldrar.

–Det behövs en plats som är till för oss och som är skapad av oss HBTQ-personer, påpekar arrangörerna för evenemanget.

En fullspäckad dag som inleddes tidigt på eftermiddagen med den fina invigningen. Arrangörerna hade förvandlat Royallokalerna till bland annat en utställningslokal, en scen och ett café.

Farida Al-Abani folkhälsovetare och hälsoaktivst startade en av i raden många föreläsningar som dagen hade att erbjuda. Farida pratade om feminin och drogfrihet i föreläsningen ”Kan feminister supa?”. Ett viktigt samtal om nykterhet, hur feminismen ser ut idag med en ganska drogpositiv inställning och hur vi ska förändra strukturer inom detta område.

Transförsvarets Steph Swanson fortsatte sedan med att berätta om organisationen och kampen för transrättigheter. Vi fick höra om Transförsvaret som startade i Maj 2016. Organisationen blev i November 2016 uppmärksammad i media då de ockuperade Socialstyrelsen i Stockholm.

–Vi betraktades inte fientligt, berättade Steph, och tillade att dom verkade förstå varför vi var där.

De hade med sin kravlista till Socialstyrelsen, som innehåller krav på att transpersoners rättigheter ska uppfyllas i landet, till exempel i vården.

Lokalen var fylld med konst ifrån många olika konstnärer som visar en mångfald av allt från kollage till en stickad tröja. Fotografier av Mio Ludvig Schörling som visar sköra och starka bilder på sin kropp i olika konstellationer. Även författaren och konstnären Elias Ericson ställde ut sina serieillustrationer, som  är otroligt berättande.

Lite senare på eftermiddagen inledde Hippo och Alexs samtal om (trans)organisering på mindre orter. De berättade om sina erfarenheter och vad de lärt sig av att organisera sig på mindre orter.

Dagen bjöd även på poesi som IDUN presenterade med sin gitarr. Det var en melankolisk blandning av tonårsångest och ifrågasättande av kapitalismen.

Mot kvällningen fortsatte föreläsningarna med Josefine Nylander och samtal om kroppspositivitet. Hen berättade bland annat om aktivismen inom kroppspositivismen som är väldigt stort på instagram. Ordet tjock, kommer där upp i ljuset och vi fick samtal kring hur ordet har för mening för oss.

Carolina Salahova ökade den redan entusiastiska stämningen med att dansa för oss mellan föreläsningarna.

Den sista föreläsningen för dagen hölls av Jêran Rostam som jobbar för RFSL ungdom med HBTQ och asylrätt. Jêran visade upp statistik, lagar om asylrätt i Sverige och Europa som visade mer än nog av hur situationen ser ut för asylsökande personer i Sverige idag.

Efter en lång dag så intog Cnidariel scenen med en energisk och stark musikupplevelse som inte lämnar någon oberörd. Därefter spelade bandet Nattfrost, med framträdande gitarr och texter om livet. Kvällen och Etown queer fest avslutades med med DJ Dgeral. En fylld dag med mycket intressanta och även roliga aktiviteter att ta del av.

Linnéa Eriksson

You May Also Like