FJÄRDE ÅRET I RAD FÖR ALTERNATIV QUEERFESTIVAL

19-20 juli går Etown Queer Fest av stapeln på Balsta Musikslott i Eskilstuna, för fjärde året i rad. På festivalen, som är skapad för och av HBTQ-personer, får besökarna uppleva två dagar med fokus på queer konst, musik och kunskapsutbyte. I år vill de särskilt uppmärksamma vikten av att skapa egna mötesplatser just i småstäder.

– Vi tycker att det är viktigt att skapa utrymmen för oss HBTQIA-personer här i vår egen stad. När vi startade upp med en konsertkväll som skulle bli förlagan till Etown Queer Fest redan 2015, så kände vi inte till några andra mötesplatser för unga queerpersoner förutom den kommersiella prideparaden en gång per år. Och där kunde vi som var under 18 år inte ens besöka pridefesten eftersom det serverades alkohol, och fokus låg på att boka straighta schlagerartister. Vi är glada över att en liten förändring har skett på den fronten sedan dess i stan iallafall, i och med att RFSL Eskilstuna sedan två år tillbaka har haft ansvar över Spring Pride. Och att en fritidsgård har HBTQ-tema en dag i veckan. Men det finns mycket kvar att göra, säger Vincent Almgren som är en av arrangörerna.

Att Etown Queer Fest hålls just drogfri och med valfri entréavgift, tycker festivalarrangörerna är grundläggande.

– Vi har valt att ha en festival fri även från alkohol, eftersom vi tror att det behövs fler nyktra utrymmen för oss queers. De flesta ställen vi kan gå till för att träffa likasinnade kretsar kring alkohol, och det exkluderar minderåriga, personer med dåliga erfarenheter av drickande, och de som behöver röra sig i drogfria rum för att bli kvitt sitt risk- eller missbruk. Vi vill även att alla ska ha råd att komma på vår festival, och inte hindras av dyra entréavgifter som på Stockholm Pride, säger Elina Wieser, en annan arrangör.

Det höjs just nu flera röster inom HBTQ-rörelsen, med kritik mot dyra biljetter och pinkwashing inom pride-sammanhang. Grupper och evenemang såsom Helsingborg Pride, Revpride i Stockholm och Reclaim Pride i Göteborg, är däremot andra exempel på gräsrotsrörelser som vill skapa alternativa pridefestivaler, likt Etown Queer Fest.

– Vi är trötta på att politiker och företag som vanligen inte bryr sig alls om våra frågor, och till exempel står för utvisningar av HBTQIA-personer till döden, fortsatt onödiga ingrepp på intersexpersoner, dålig transvård och osynliggörande av icke-binära transpersoner juridiskt, går i paraden och viftar med en prideflagga en gång om året. Det kallas pinkwashing när ett företag till exempel säljer en sko med en regnbåge på, för att verka inkluderande, när profiten inte alls går till HBTQIA-verksamhet och de som producerat produkten har fortsatt hemska arbetsvillkor, fortsätter Vincent.
Så vad kan besökarna vänta sig på Etown Queer Fest den 19-20 juli som motpol till all pinkwashing?

– Vi har bokat flera fantastiska queera musiker och performanceakter, både lokala och från annorstädes. Det kommer även att finnas en konstutställning att besöka och flera intressanta föreläsningar och samtal. Allt vi gör är D.I.Y., det vill säga Do-It-Yourself, en uppmuntran till att ta tag i det du vill göra och göra det själv utan att vänta på någon annan. Vi tror på att Eskilstuna kan bli en trygg plats för oss. Vi vill önska alla HBTQIA-personer och våra allierade välkomna att ta del av vår egen småstads-queerkultur. Vi är starka tillsammans, avslutar Elina.

You May Also Like