Eskilstuna privatiserar välfärden, del 3; Vad säger politikerna?

Mikael Edlund, den Socialdemokratiska ordföranden för vård- och omsorgsnämnden, gömmer sig. Moderaten Ann-Loise How är förvånad över uppgifter om missförhållanden, medan Centerpartisten Christina Andersson har fått signaler om allt inte står rätt till hos Attendos Hemtjänst i Eskilstuna. Vänsterpartiets Marcus Helgstrand håller fast vid samma linje som innan – privata bolag har inget att göra i välfärden. Detta är reaktionerna när ansvariga politiker konfronteras med eFOLKETs granskning om hur det står till i den nyligen privatiserade hemtjänsten.

eFOLKET har i två tidigare artiklar skrivit om förhållandena hos företaget Attendo som upphandlade fyra av kommunens hemtjänstenheter. Tre anställda vittnat om en arbetsmiljö fylld av stress. Efter privatiseringen har tiden hos de äldre minskat, material och arbetskläder är under all kritik, spårlöst borta för att bara nämna några av bristerna. eFOLKET frågar nu de ansvariga politikerna om deras reaktion.

– Moderaterna ser positivt på att prova olika sätt att driva hemtjänsten. Det är bra med flera aktörer på marknaden, Säger Ann-Louise How Ling (M), vice ordföranden.

Vi berättar för Ann-Louise How Ling hur de anställda beskriver arbetsmiljön hos Attendo. Reaktionen vi får från henne är förvåning:

– Det låter inte bra alls. Vårt uppdrag är att följa upp, så det ska vi göra.

Anställda har flertalet gånger kontaktat vård- och omsorgsnämndens ordförande Mikael Edlund (S), men har inte fått någon respons. Inte heller eFOLKET visar sig få det efter otaliga försök. Vi kontaktar Tony Moberg (S), andre ledamot, utan svar. Till slut får vi tag på tredje ledamot, Timothy Stayton (S) och ber honom ge Socialdemokraternas motivering till upphandlingen. Denne har dock inget svar att ge oss.

– Ring till vår ordförande Mikael Edlund, säger Timothy Stayton och eFOLKET ställer sig frågande till att denne inte kan förklara partiets beslut.

Fått oroande signaler

Tionde ledamot och ensam centerpartist är Christina Andersson. eFOLKET ringer upp henne för att be om deras motivering till upphandlingen.

– Centern har alltid varit positiva till att lägga ut delar av vården på entreprenad. Nu var det full enighet från nämnden att vi skulle göra det. Det var bara Vänsterpartiet som gick emot, men de gör dom varje gång av principiella skäl, säger Christina Andersson.

Hon berättar för oss att det vid upphandlingen bara var Attendo som kom med bud, men att hon själv endast haft positiva erfarenheter av företaget. Vi berättar för Christina Andersson om vad som framkommit om den mardrömsliknande situationen på en av Attendos ena hemtjänstenheter.

– Ja, jag har fått ett par signaler om att allt inte stå rätt till. Vi har nämndmöte i veckan, då ska vi diskutera det här. Jag kan inte yttra mig nu.

Hon påpekar att de anställda fick välja om de ville ha ett arbete inom kommunen när Attendo skulle ta över. På hennes ton låter det som att de anställda som stannade hos företag som lovprisade sig själva får skylla sig själva.

“Det här kommer inte gå obemärkt förbi”

Det sista samtalet går till Vänsterpartiets Marcus Helgstrand som är upprörd över situationen för de anställda och de äldre på Attendo, men är inte förvånad för situationen.

– Vi har ju sett att Attendo misskött sig i andra kommuner. Det är bra att privata verksamheter i välfärden granskas, så det här kommer fram. För dem handlar det bara om att minska kostnader. Här effektiviserar de genom att minska ned tiden. Det funkar inte, ingen kommer orka jobba särskilt länge. Sett ur ett politiskt perspektiv, när det är så här dåligt för arbetarna så tänker man ju på hur det måste vara för brukarna. Ur ett fackligt perspektiv blir man gråtfärdig. Det är svårt att hålla samman kollektivet här. Ur ett feministiskt perspektiv är det ännu ett slag mot de kvinnodominerande yrkena, säger Marcus Helgstrand.

Han lovar att ta frågan vidare.

– Det här kommer inte gå obemärkt förbi. Vi måste se till att få det att funka för personalen och brukarna, avslutar han och lovar att återkomma.

eFOLKET har även kontakt Attendos presstjänst. Hannes Katja, presschef, mottog våra frågor och lovade att återkomma. Ett par dagar senare har vi ännu inte fått någon återkoppling, men vi lovar att ligga på.

Se även:

You May Also Like