Hur höga hyror ska vi ha i framtiden? (Foto: Hyresgästföreningen Eskilstuna)

Hyresgästföreningen startar namninsamling för att stoppa hyreschocken i Eskilstuna

Hyresgästföreningen i Eskilstuna startar nu en namninsamling – det för att stoppa vad man kallar hyreschocken. Alla hyresgäster i Eskilstuna kommer att nås av namninsamlingen. Totalt handlar det om ca 21.000 hushåll i Eskilstuna som har eller kommer att få namninsamlingen i sin brevlåda nu i dagarna. Med konceptrenoveringar, bruksvärderingar och höga hyreskrav vid renoveringar har hyresnivåerna under flera års tid skenat. Det går inte längre, och därför är det hög tid att stoppa hyreschocken, menar Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Hyresgäster som grupp har generellt sämre ekonomi än de som äger sitt boende och mindre marginaler. Hyresgäster drabbas extra hårt när inflationen är hög, vilket också kommer att innebära högre yrkanden på hyreshöjningar vid nästa års förhandlingar. Men det är inte de årliga förhandlingarna som är det stora problemet, det är renoveringar och bruksvärderingar som mest ökar hyrorna, menar man. Och nu har Hyresgästföreningen tröttnat.

– Det är inte rimligt att hyresgästerna hela tiden ska bära tyngre och tyngre lass. Människor har helt enkelt inte råd med renoverade eller nybyggda lägenheter. Vi måste renovera hållbart, och generellt sett måste vi sänka hyresnivåerna i Eskilstuna, säger Jessica Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Även allmännyttan medverkar till hyreshöjning

Privata fastighetsvärdar har under lång tid drivit hyrorna uppåt. Genom att utnyttja systemet till max har hyrorna ökat i konceptrenoverade lägenheter och genom att hyrorna saxas upp i området efter område i Eskilstuna. Risken finns att den med dålig ekonomi snart inte kan hitta en hyresrätt till rimlig kostnad. Olyckligtvis har det kommunala bostadsbolaget i Eskilstuna, Kommunfastigheter, hakat på i de ansträngningarna, och verkar trots en god ekonomi till att höja hyresnivåerna. Detta beteende är inte hållbart och inte förenligt med det allmännyttiga syftet, menar Hyresgästföreningen.

Taket är redan för högt

– Hyresgästföreningen har länge kämpat emot för att hålla ned taket i hyror. Men det räcker inte längre. Taket, de högsta hyrorna i Eskilstuna, är redan för höga, och det visar sig också med att trots att vi har en enorm bostadsbrist står det redan nu många tomma lägenheter i Eskilstuna. Hyresnivåerna är helt enkelt för höga, säger Monica Andersson Jensen, ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Kommer i brevlådan

Nu i dagarna nås många Eskilstunabor av Hyresgästföreningens namninsamling – den ska komma i brevlådan. Hyresgästföreningens uppmaning till de som får namninsamlingen är naturligtvis att ta sig tid och skriva under den – det tar bara någon minut. Det är ju trots allt för hyresgästerna som man gör det här…

You May Also Like