Tillbaka i Köpenhamn efter Nazi-Tysklands kapitulation 1945.

Den nordiska arbetarlitteraturens banbrytare: Martin Andersen Nexö

Martin Andersen Nexö  (1869 – 1954)

Den före detta Eskilstuna-bon Anneli Jordahl skrev en artikel för några år sedan om Martin Andersen Nexö, där hon hyllade honom som föregångare inom arbetarlitteraturen. Jordahl konstaterar också i samma artikel  att Nexö nuförtiden tyvärr är ganska bortglömd. Hon menar att Nexö kan placeras in bland de riktigt stora författarna i sällskap med Maxim Gorkij, Charles Dickens och Emile Zola. Nexö var även en inspirationskälla för bland andra Moa Martinson och Eyvind Johnson.

Nexö växte upp i fattigkvarteren i Köpenhamn. Han utbildade sig till lärare, och närde tidigt drömmen om att bli författare. Den första utgivningen blev en novellsamling om öden och liv på Bornholm. Året var 1898. Han var då även bosatt på Bornholm.

En ung Martin Andersen.

Nexös stora genombrott som författare kom år 1917 med romanen Pelle Erövraren. Boken gavs ut i fyra band. Den första delen blev långt senare (1987) med Max von Sydow i huvudrollen. Billy August regisserade denna dansk-svenska samproduktion.filmen. Romanen har översatts till 25 språk och handlar om landsbygdsproletariatets hårda livsvillkor. Det gjorde även uppföljaren som fick titeln Ditte människobarn.

En fortsättning på romansviten om Pelle är verket Mårten Röde. Det skrev Nexö under den nazi-tyska ockupationen av Danmark. Han häktades av ockupationsmakten 1941, flydde via Sverige till Sovjetunionen, och bosatte sig efter kriget i Östyskland. Nexös ställningstagande för Sovjetunionen gillades inte av inflytelserika kretsar i  Danmark. Vilket bidrog till att han hamnade ute i kylan och glömdes bort.

Den som vill fördjupa sig i Martin Andersen-Nexös författande kan läsa en nyligen utgiven biografi som bär titeln Den Nordiska arbetarlitteraturens pionjär.

Biografin är skriven av Per-Olof Mattsson, som är docent i litteratur på Stockholms Universitet med arbetarlitteratur som specialitet. Biografin är utgiven på Ellerströms förlag.

Kjell Andersson

You May Also Like