Jorge mado. Bilden från istoe.com.br .

Den brasilianske arbetarförfattaren Jorge Amado, (1912 – 2001)

Jorge Amado är en av Brasiliens mest lästa och hyllade författare. Han började sitt liv med att gå i en jesuitskola och blev sedan som vuxen journalist. Han hade då även studerat juridik i Rio. På grund av sina sympatier för den kommunistiska ideologin och kritik av förhållandena i Brasilien tvingades han i perioder i fängelse och fick vid flera tillfällen gå i landsflykt till länder i Europa.

Som författare och som privatperson tog Jorge Amado alltid ställning för de svaga mot de starka i samhället.

Han växte ju upp på en plantage i Bahia. Hur livet på en sådan kunde gestalta sig skrev han om i en romantrilogi, vars delar vilka bär titlarna Den bloddränkta jorden (1943) Guldfruktens land (1944) och Hungerns vägar (1946). Romanerna skildrar hur livet för de fattiga arbetarna på kakaoplantagerna kunde se ut under 1930- och 40-talet. Här handlar det om människor så som de levde i skriande fattigdom och förtryck.

Jorge Amado hade även en humoristisk sida i sitt författarskap . Det visade han prov på i sin roman Kapten Aragaos bravad som är en humoristisk berättelse om en djuphavsseglares äventyr. Jorge Amados författarskap är ett av de mest betydande och hyllade i den brasilianska och hela den latinamerikanska litteraturen under förra seklet. Hans romaner har översatts till 49 språk.

Kjell Andersson

You May Also Like