Fotomontaget från herohighlight.com.

Internationella arbetarförfattare (2): Upton Sinclair. 1878 – 1968

Upton Sinclair skrev bland annat Kung Kol, Olja, Bilkungen och Kämpande stål.

Den här artikeln fokuserar på en roman som Sinclairs skrev 1904: Vildmarken (The Jungle, ). En estnisk familj emigrerar till USA och bosätter sig i Chicago. Där hamnade ju även många svenskar som emigrerade till Nordamerika. Familjen får arbete på ett av Chicagos många slakterier. Där slaktades framför allt kor och grisar i stora mängder varje dag året om. Hela stan stank av blod, kött och slaktrester vid den här tiden i slutet av 1800 och början av 1900-talet.

Upton Sinclair berättar på ett både målande och beskrivande sätt. Författaren för in läsaren i den här minst sagt smutsiga miljön på ett ibland omskakande sätt. Som läsare får man inblick i dessa enorma slakterier som ofta var en förskräcklig miljö att vistas i.

Esterna fick arbeta tio till tolv timmar, sex dagar i veckan, för en usel lön. Lägg därtill att de utsattes för mobbning och förtryck från sina chefer. De drabbades av olika skador, det var legio nästan varje dag. Sammanhållningen bland dem sattes på hårda prov.

Den här ogästvänliga arbetsmiljön beskriver författaren på ett mycket känslofullt och humant sätt. Upton Sinclair hade en bred bakgrund som reporter och aktivist och stod för en socialistisk ideologi. Han kritiserade en mängd olika företeelser i det amerikanska samhället. Hans kritiska blick finns i alla hans romaner. Hur det sen går för den estniska familjen i Chicago ska inte avslöjas här.

Läs romanen Vildmarken av Upton Sinclair, som gavs ut 1945 i vårt land.

Kjell Andersson

You May Also Like