Turkiet planerar angrepp mot Rojava. För detta vill Erdoğan ha ett tydligt grönt ljus från NATO och Sveriges regering. Bildskapare: Marek Studinsky / pixabay.

Bomben i Istanbul: Allt tyder på en illavarslande provokation

Det hade inte gått många timmar efter det att bomben som igår detonerade i centrala Istanbul, med minst sex dödsoffer som följd, förrän den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu pekade ut det kurdiska socialistiska partiet PYD – vilket leder det självstyret i Rojava – som ansvarigt för bombattentatet.

Naturligtvis nämndes också det Turkiet-kurdiska PKK (Kurdistans arbetarparti) i samma andetag.

Inrikesministern hävdade också att “ordern kom från Kobane”, som är huvudstaden i Rojava. Kobane blev världsbekant i samband med att PYD:s milis YPG slog tillbaka de IS-styrkor som belägrade staden mellan september 2014 och januari 2015.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har nyligen offentlig uttalat att Turkiet planerar en ytterligare invasion i Rojava, och ytterligare annekteringar. Syftet skulle vara att utvidga “säkerhetszonen”.

YPG har aldrig utfört några angrepp mot Turkiet. Det är Turkiets krigsmakt som stått för angrepp och ockupation. Till sin hjälp har har Turkiets krigsmakt vid dessa angrepp haft islamkritiska beväpnade grupper.

Den officiella myndighetsversionen av bombdådet i Istanbul passar – mot bakgrund av den planerade aggressionen mot Rojava – som hand i handske för den turkiska regimen.

Ävenså mot bakgrund av förhandlingarna med Sverige, rörande “samarbete” mellan länderna säkerhetstjänster i “kampen mot terrorismen” och utlämning av i Sverige boende “terrorister”. Anklagelsen mot PYD kan avse att stärka utrikesministern Billströms och den nya svenska regeringens intagna position, det vill säga att PYD och YPG tillhör ett kurdiskt terroristisk nätverk genom sina relationer till PKK. Att PKK skulle vara en “terroristisk” organisation betraktas av Sveriges regering som ett axiom, något som man inte ens behöver bevisa.

Lördagens aktion i Stockholm för solidaritet med PYD har uppmärksammats av regeringstrogna medier i Turkiet. Språkröret Daily Sabah, som ges ut på turkiska, engelska och arabiska, skriver: “Anhängare av terrorism manifesterade i stadskärnan utan att stoppas av polisen”. Tidningen påstår också att president Erdoğan kräver “mer konkreta åtgärder från Sveriges sida”.

Inrikesministern Süleyman Soylu talade också – i samband med att han pekade ut PYD och PKK – om “falskheten hos våra så kallade allierade”. Något som säkert kan ha varit avsett att sätta ytterligare press på den efter NATO-medlemskap intensivt suktande svenska regeringen.

I de dominerande svenska medierna har om det mest sannolika alternativet, det vill säga att den turkiska regeringen och säkerhetstjänsten ligger bakom bombdådet, ej andats en bokstav. Däremot har, utan analys och kritik, de turkiska regeringsföreträdarnas utpekande av PYD och PKK återgetts pliktskyldigast.

Kan man bakom denna rapportering ana Myndigheten för psykologiskt försvar? Är det så att Erdoğan till varje pris – med tanke på NATO-medlemskapet – inte får irriteras? I så fall skulle det handla om ett agerande från mediernas sida helt i linje med det förslag till grundlagsändring som Sveriges riksdag väntas anta om några dagar.

Att, utgå ifrån att den turkiska regeringen, militären och säkerhetstjänsten inte skulle vara kapabel till provokationer och tillämpning av “spänningens strategi” vore minst sagt naivt. Starka indikationer på att det skett även tidigare finns det gott om.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har naturligtvis raskt förklarat sig stå solidarisk med den turkiska regeringen:

Om det är så att det här är ett terrordåd, och allt tyder på det i det här läget, är det naturligtvis väldigt allvarligt. Sverige står sida vid sida med Turkiet. Terrorism är en internationell pest som man måste bekämpa.

Billström förklarade ju också häromdagen – i samband med att han tog avstånd från PYD och YPG – att han ser Nato-medlemskapet som överordnat allt annat.

Och för USA och NATO-ledningen är det nu viktigt att den svenska regeringen gör allt den kan för att hålla Erdoğan på gott humör.

När Turkiet inom en snar framtid åter angriper Rojava kommer den svenska regeringen inte att stänga ner vapenexporten eller protestera på annat sätt.

Och PYD-sympatisörer i Sverige kommer Billström snart vara beredd att skicka till Erdoğans fängelser och tortyrkammare.

Om han får som han vill …

You May Also Like