Den som är utan skuld kastar första stenen.

Den som är utan synd kastar första stenen

Jag lyssnade idag på Ring P1 som sänds vardagar kl 9.30 – 10.00. För er som inte vet, det är ett program där lyssnarna kan ringa och ta upp vad det har på hjärtat. Alla kommer naturligtvis inte fram i direktsändningen. Man kommer till en sluss där man framför sitt “ämne”. Låter det intressant skickas man vidare och får vara med i radion.

Ofta är det intressanta ämnen och infallsvinklar som “gräsrötterna” inringarna tar upp.

Idag fastnade jag för en man från Skåne. Han hade sett gårdagens Agenda på SVT som handlade om energikrisen och de höga elpriserna, och att experterna i panelen uppmanade folk att spara, både på el och konsumtion av allt som drar mycket energi.

Mannen som ringde var pensionär med låg pension och som redan lever så enkelt att det inte finns så mycket för hans del att spara och dra in på.

Han menade att de som satt i panelen var riksdagspolitiker med sina relativt höga löner. Och det var experter av olika slag som förmodligen tjänade minst lika mycket, eller ännu mera.

Mannen som ringde undrade varför inte de i panelen fick frågan; “Hur lever ni själva och vad drar ni ner på?”

Och så är det ofta. De som sitter högt upp i inkomst- och förmögenhetsligan uppmanar de som har det sämre ställt, och de som har det allra sämst ställt, att hålla igen och att vara sparsamma.

Det är “höjdarna” som lever i sus och dus. Stora flotta villor med swimmingpool och garage för flera bilar. Bilar som ligger i de övre prisklasserna. Sommarstugor, en i fjällen och en på Västkusten. Båt. Semesterflyg både en och flera gånger om året till olika “paradis”. De som tar en weekend för att shoppa i London eller Paris. Som äter på flotta restauranger titt som tätt utan att behöva bekymra sig om notan.

Samma uppmaningar kommer höjdarna med när det gäller löner. Inte sina egna utan andras löner. Trots egna skyhöga löner uppmanar de vanliga knegare att “ta ansvar” och vara “realistiska” med sina lönekrav med tanke på landets bästa.

Jag förstår pensionären som ringde till Ring P1 idag och undrade varför de som uppmanar “oss” att vara sparsamma aldrig får frågan hur utfrågarna hur de själva lever. Hur mycket de själva förbrukar när det gäller energi. Hur mycket de själva tär på jordens begränsade resurser genom sitt leverne.

Jag skrev ett inlägg i eFOLKET om lördagsintervjun med finansmannen Jacob Wallenberg som bland annat är ordförande för Svenskt Näringsliv, som i sin tur tycker att det är orimligt när industrifacken inom LO nu begär 4,4 procent högre lön.

Jag vet inte hur mycket Jacob Wallenberg tjänar nu. En uppgift jag hittar är att han 2016 hade lön på 31,6 miljoner. Därtill kommer naturligtvis förmögenheter.

För att göra en lång historia kort – Den som är utan synd kastar första stenen.

PS. Bibeltexten om kvinnan som varit otrogen och som enligt lagen skulle stenas till döds är i mina ögon ett tecken på dåtidens, och kanske även nutidens, dubbelmoral. Det var bara kvinnan som bröt mot lagen – inte mannen.

Lästips:

Rolf Waltersson

Karta som visar länder där det förekommer stening som straff.

You May Also Like