Den bolivianska överklassens kupp-president i förvar

Såväl kuppresidenten Jeanine Áñez som två tidigare ministrar i hennes kabinett har gripits anklagade för statskupp.

Jeanine Añez, senatorn som tog makten efter kuppen mot Evo Morales i Bolivia 2019, greps i sitt hem. Polisen fann henne i en låda i hennes bostad där hon gömde sig i väntan på försök att lämna landet. Hon flyttades i måndags till kvinnofängelset Centro de Orientación Femenina de Obrajes där hon hålls i förvar medan målet mot henne för att ha tagit makten i en statskupp förbereds. Añez anklagas för uppvigling, terrorism och konspiration. Åklagaren yrkar på 30 års fängelse för massakrerna.

Jeanine Áñez i rollen som överklassens USA-uppbackade kupp-president.

Två ministrar från kuppregeringen, justitieministern Alvaro Coimbra och energiministern Rodrigo Guzman, har förts till San Pedro i La Paz. Också en högt uppsatt militär är häktade för inblandning i statskuppen. Det finns även arresteringsorder på före detta överbefälhavaren Williams Kaliman och på den före detta polischefen. Kaliman lämnade Bolivia för USA efter kuppen och sägs ha fått en miljon dollar för besväret. Före detta ministrarna Arturo Murillo och Fernando Lopez, bägge två drivande bakom det brutala förtrycket under kuppregimen, är efterlysta. Också de lämnade landet i höstas när det stod klart att socialistiska Mas (Movimiento al Socialismo) vunnit valet och befinner sig, föga förvånande, nu i USA.

De gripna tillhör Añez falang, för tillfället den svagaste delen av oppositionen. För några veckor sedan vann den högerextrema ledaren Fernando “El Macho” Camacho guvernörsposten i Bolivias folkrikaste departement Santa Cruz. Frågan är om regeringen har styrka nog att också häkta Camacho, som med sina paramilitära organisationer var drivande i kuppen.

Den stormrike Fernando Camacho, dirigenten av överklassens rasistiska och fascistoida stormtrupper.

Läget är spänt. Högern rasar mot gripandena, medan ursprungsbefolkningen kräver rättvisa efter dödandet av demonstranter som följde på kuppen. USA, OAS och EU kritiserar Bolivias regering för gripandena av kuppmakarna. USA, som anser sig vara världens herrar, kräver att de ska friges. Medan  Västvärlden inte med ett ord protesterade mot vare sig kuppen eller massmorden för drygt ett år sedan. Tvärtom var USA/OAS drivande i kuppen. Nu ömmar de för sina klassbröder/systrar.

Under kuppregimen mördades 36 personer, över 800 skadades och tusentals oppositionella drevs i landsflykt eller fängslades.

Bearbetning och översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

Källor:

Telesur 210315 (nedkortad), Proletären 210316 (nedkortad), med flera.

Jeanine Áñez ingresa a la cárcel en detención preventiva

KUPPRESIDENTEN AÑEZ HÄKTAD I BOLIVIA

You May Also Like