Karta från 1940. Där finns Polen, Tjeckoslovakien och Ungern med.

När kartan ritas om

Jorden ser i stort sett ut nu som den gjorde för hundratals år sedan. Ja, för tusentals och miljontals år sedan. Det är bara kontinentalsocklarnas förflyttningar, jordbävningar och vulkanutbrott, landhöjningar, istider, erosion och lite annat smått och gott som förändrar landskapet.

Det som skiljer när man jämför gamla kartor är att nu finns det nationer och nationsgränser. Nationer och stater som är människans “uppfinning”. Nationer försvinner och nya nationer uppstår. Gränser mellan länder flyttas av olika anledningar. Då får man rita om kartorna så att de stämmer bättre med verkligheten.

Igår, 9 november var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Därefter föll Sovjetimperiet och hela östblocket samman. Med anledning av detta visade STV flera inslag där man berättade om Östtyskland och Berlinmuren. Och man visade en karta som jag inte riktigt kände igen.

Redan som liten var jag intresserad av geografi och kartor. Min mamma berättade att jag kunde ligga på magen timmar på köksgolvet och bläddra i kartböcker. Det intresset har hållit i sig. Som vuxen arbetade jag dessutom som mätningstekniker på kommunens Stadsingenjörskontor. En del av uppdraget var att göra mätningar och framställa olika kartor som används inom en kommun. Stadskartor, turistkartor och olika kartor som ligger till grund för samhällsplaneringen.

Jag har lärt mig att kartor också visar fel. Jorden är rund. Ja egentligen är jorden elipsformad på grund av att den snurrar runt sin egen axel med hög hastighet. Det är därför vi blir yra i skallen.

Men när man gör en platt kartbild av krökt yta blir det fel. En världsatlas visar fel på olika sätt. Man kallar det “projektionsfel”, vilket gör att länder kan se lite konstiga ut på en kartbild. Ytor återges fel. Avstånd återges fel. Och riktningar återges fel. Det är omöjligt att göra en karta som återger yta, avstånd och riktning på en och samma gång.

Ungefär som att veckla ut ett apelsinskal och påstå att det ser ut som en apelsin.

Det var alltså mycket lättare att göra kartor på den tiden då jorden var platt. Men så kom Columbus och förstörde allt och bidrog till att det blev svårare att göra kartor som visar rätt.

Åter till den karta som visades på SVT. Det var något som inte stämde. Något var fel. Såg verkligen Europa ut 1989 som katan visade? Att Sovjetunionen sträckte sig ända fram till Österrikes gräns?

Dessutom “fattades” flera länder på SVT:s karbild enligt den minnesbild jag har från mina kartstudier genom åren.

Polen fanns inte med. Inte heller Tjeckoslovakien och Ungern.

Jag har flera kartböcker i min ägo. Den som ligger närmast i tiden för Berlinmurens fall är “Världen i kartor” från 1987, utgiven av Esselte.

Jodå, när jag kollar finns både Polen, Tjeckoslovakien och Ungern med.

Men i kartbilden som SVT presenterar är dessa länder försvunna. De är utplånade, om inte från jordens yta, så i alla fall från kartans yta.

Hade det varit Trump som presenterat en karta där han lagt in Grönland som USA:s 51:a delstat hade man bara skrattat och skakat på huvet.

Men SVT, Public Service? Har de också börjat med “fake news”?

Eller som man fick lära sig i lumpen:

“När karta och terräng inte stämmer – då gäller kartan”

Rolf Waltersson

You May Also Like