Barbara och Hans Bergström. Avfotograferat från dataskärmen.

Har våra skattepengar avsedda för skolan i Sverige hamnat som kampanjbidrag till republikanernas och Donald Trumps valkampanj i USA?

I en nyutkommen bok. “A wolf at the schoolhouse door”, beskriver utbildningshistorikern Jack Schneider och journalisten Jennifer Berkshire “kriget mot den offentliga utbildningen” i USA, och hur högerkrafterna nu riktar in sig på offentliga skolor och offentlig utbildning.

Helt enkel samma politik som vi har i Sverige där det nu är “marknadskrafterna” som fått mer eller mindre fritt spelutrymme att göra profit även på den mest grundläggande utbildningen.

Jag har inte läst boken. Min engelska är inte sådan att jag skulle klara av det. Däremot läste jag en recension av boken på Aftonbladets kultursida, skriven av Jenny Maria Nilsson.

Där skriver hon om paret Bergström, Barbara Bergström och Hans Bergström som startade Internationella Engelska Skolan (IES) i Sverige. Det största privatskolan i Sverige som de blivit enormt rika på genom att “omvandla” skattepengar avsedda för skolundervisning till vinster att stoppa i egna fickor.

I sin artikel i Aftonbladet Kultur skriver Jenny Maria Nilsson:

“Bara under 2020 gav Hans Bergström cirka 40 donationer till republikaner, ofta de högerradikala republikaner som boken ‘A wolf at the schoolhouse door’, beskriver.

Pengar till Marco Rubio, Kelly Loeffler och David Perdue, den del av det republikanska partiet som är antivetenskapligt, klimatförnekande och högerkristet, och som till exempel vill göra det svårare för fattiga att rösta.

Den senaste skandalen som Loeffler och Perdue utreds för, är insiderbrott. Loeffler informerades om hotet från coronaviruset, men försäkrade medborgarna om att allt var lugnt samtidigt som hon sålde det aktieinnehav som kunde påverkas negativt av viruset”, skriver Jenny Maria Nilsson.

Eftersom Hans Bergström blivit rik på våra skattepengar, kan man utan överdrift hävda att det nu är våra skattepengar som “vandrat vidare” ännu ett steg och hamnade som kampanjpengar hos de mest högerextrema republikanerna i det amerikanska presidentvalet.

Slutligen skriver Jenny Maria Nilsson:

“Grattis till Barbara Bergström som blev rik på skolpengen och till sin 75-årsdag kunde inrätta en professur i sitt namn”.

Det är Handelshögskolan i Stockholm som meddelat att de inrättat professuren “Barbara Bergströms professorship in educational leadership and excellence” som bekostats av Hans och Barbara Bergströms stiftelse.

Barbara och Hans Bergström som sålt större delen av IES till ett amerikanskt riskkapitalbolag, med som står kvar som delägare till en mindre del av IES.

Hans Bergström har ett förflutet som medlem i Folkpartiets ungdomsförbund, medarbetare till Folkpartiledaren Gunnar Helén och chefsredaktör på liberala Dagens Nyheter.

Barbara Bergström född i Tyskland, men bott och studerat många år i USA.

Utsedd till:

2009. Årets företagare av organisationen Företagarna
2013. Årets kvinnliga stjärnskott i tävlingen Entrepreneur of the Year
2017. Årets förebildsentreprenör i öst av Founders Alliance.
2017. Årets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer
2018. Vinnare av Svenska Dagbladets Affärsbragd

Läs mer:

Rolf Waltersson

You May Also Like