Foto: Rolf Waltersson.

Ännu ett konstverk i Eskilstuna har vandaliserats av nazister

Konstverket Upside down som står i Krusgårdsparken i Torshälla har vandaliserats:

Det rör sig om ett tiotal hakkors som har ristats in i den hårda lacken på konstverket”, skriver Eskilstuna-Kuriren. (se lästips)

Det är svårt att hitta någon tänkbar anledning till att just detta konstverk skulle bli vandaliserat, men det går inte att ta miste om budskapet. De här symbolerna har ju sin historia och också sin nutid och det är klart att de har en innebörd, säger Maria Hallberg som är chef för Eskilstuna konstmuseer, till Eskilstuna-Kuriren.

Nu står konstverket övertäckt av presenning för att inte allmänhets ska behöva se vandaliseringen i avvaktan på att man ska reparera skadan.

Till skillnad mot Maria Hallberg vill jag spekulera i varför just detta konstverk blivit vandaliserat av nazister.

Det har ju regnbågens (sju) färger och symboliserar därmed även Prideflaggan, som sedan 1979 har sex av regnbågens sju färger. Och idag, 20 maj, är det den årliga stora Prideparaden i Eskilstuna. Så det är inte alltför långsökt att se den kopplingen.

Så det är nog ingen tillfällighet att man valt att vandalisera just detta konstverk i samband med årets Prideparad.

Nu är det inte första gången som nazister vandaliserat konstverk i Eskilstuna. Det har under senare tid hänt vid minst 4-5 gånger, om jag minns rätt.

Första gången var i oktober 2019 då konstverket Skogens hemlighet vid Årbykullarna vandaliserats med ett enormt stort hakkors som kunde ses från motorvägen av förbipasserande. (se lästips)

Skogens återkomst var ett konstverk som kommit till i samarbete med många dagisbarn som hade fått lära sig om skogen och dess hemligheter.

Andra gången var det konstverket, eller konstverken, “Parvulism” i Årbytunneln som vandaliserades med hakkors. Och inte bara en gång, utan minst 3-4 gånger. Det var år 2021.

Det var kompositionen föreställande klimataktivisten Greta Thunberg där man ristat in hakkors i pannan på Greta Thunberg, sprejat hennes ansikte med rödfärg, samt skrivit “Hora”. (se lästips)

Foto: Rolf Waltersson.

Kan lägga till att motivet, ett hjärta som kropp och Greta med en sol på huvudet, har gjorts utifrån en barnteckning av en ung elev vid Årbyskolan. Hela konstprojektet i Årbytunneln med sina 22 kompositioner bygger på barnteckningar.

I dessa tider har vi en upphetsad debatt om konst och politik. Det är högerextremister, oftast med kopplingar till SD, som tar varje tillfälle att angripa sånt de inte gillar.

Det handlar om luciatåg med lucia av fel kön, som en SD-politiker förbjöd förra året. (se lästips)

Det handlar om dragqueens som läser sagor för barn på bibliotek som man angriper och vill förbjuda. (se lästips)

Det handlar om “tanterna” Tjorven och Lillan som blir ifrågasatta och hotade när de guidar barn och berättar om Dramatiska teatern i Stockholm. (se lästips)

Olika borgerliga politiker vill införa en “kulturkanon”, det vill säga en lista på böcker och författare som representerar det “rätta och riktiga” svenska kulturarvet och som borde vara obligatorisk läsning i till exempel skolundervisningen.

Ordet kanon kommer från religionen och betyder “religiöst grundläggande rättesnören, regler och normer” som man måste följa enligt bibeln.

Ja listan kan göras lång över konst och kultur som nu angrips av högerextremister på olika sätt, ofta med just hakkors för att visa vilken sorts kultur man själva står för.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like