Original eight-stripe rainbow flag for the 1978 Gay and Lesbian Freedom Day Parade in San Francisco.

“Högerextrem aktivist till attack mot dragartister på Dramaten”

Samtidigt som SD har gjort dragqueens till slagträn i sitt “kulturkrig” guidar Lillan och Tjorven barn på Dramaten i Stockholm.

Det är Kungliga Dramatiska Teatern som genom ett projekt vill få barn att bli nyfikna på Dramatens verksamhet genom att göra barnguidning i alla “skrymslen och vrår” i huset för att visa Dramatens långa historia.

Det är Dramatenskådespelarna Per Öhagen och Razmus Nyström, som under namnen Tjorven och Lillan, har tagit på sig klänningar som burits av skådespelarna Ellen Jelinek och Christina Schollin när de medverkat i föreställningar på just Dramaten.

Sett med “SD-glasögon” ser man även Tjorven och Lillan som män utklädda till “vulgära kvinnor”. Därför har även de här guidade visningarna på Dramaten kritiserats av Sverigedemokraterna.

Ni som vill veta mera om dessa guidade turer kan gå in på lästipsen.

Vid guidningen 16 maj tvingades man göra ett avbrott på grund av en obehaglig “incident”. Det var en man som anmält sig till guidningen började filma och ställa kritiska frågor där han ifrågasatte dessa guidade turer med barn.

“Man får inte filma barn och man får inte filma när vi gör uppträdanden eller visningar”, säger Dramatens pressansvariga Lena Törner.

Till slut lyckades man få bort mannen och visningen kunde fortsätta.

Nu avslöjar Dagens ETC under rubriken “Högerextrem aktivist till attack mot dragartister på Dramaten” att mannen som började filma och och ifrågasätta Dramatens turer med “vulgära kvinnor” som guider, är Christian Peterson som är aktiv i partiet Alternativ för Sverige. (se lästips).

Flera av de som är drivande bakom Alternativ för Sverige har en bakgrund som medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Ordförande för alternativ för Sverige är Gustav Kasselstrand som tidigare var ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Enligt Expo “har partiet under sin existens allt mer flutit ihop med den svenska vit makt-rörelsen”, och partiet beskrevs 2021 som “den rasideologiska miljöns tydliga parlamentariska alternativ“.

Liberalernas partiledare Johan Person som var med vid den här guidade visningen på Dramaten blev vittne till det hela, I en kommentar till ETC säger han:

Sorgligt att homofobin och hatet inte känner några gränser.”

Visst är det olustigt. Det homofoba hatet har gått så långt att nästa gång kanske det inte bara blir kameran man drar fram.

PS. Att jag sätter citattecken runt rubriken är för att jag valt samma rubrik som Dagens ETC.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like