Målning av Sven Xet Erixon 1944.

Humanitet – konstens kraft i svåra tider

Nu pågår en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm som har rubriken “Humanitet – konstens kraft i svåra tider”. Det är en utställning som visar konstverk av Vera Nilsson, Sven Xet Erixon, Bror Hjort och Albin Amelin. Jag gör det enkelt för mig genom att citera delar av museets presentation av utställningen:

“Årets utställning, Humanitet – konstens kraft i svåra tider, berättar en unik historia som inte är så känd för den breda allmänheten; nämligen den om hur våra mest folkkära svenska konstnärer Vera Nilsson (1888-1979, Sven Xet Erixon (1899-1970), Bror Hjort (1894-1968) och Albin Amelin (1888-1975) tidigt tog ställning mot fascismen och nazismen genom ett konstnärligt upprop av bildens kraft.

Utställningen utgår från en samling illustrationer som konstnärerna gav ut 1933 i form av en grafisk mapp kallad Humanitet och senare i form av en tidskrift kallad Mänsklighet. Illustrationerna blir ett varnande upprop ifrån konstnärerna som i bild och texter vittnar om fascismens grepp om Europa och det pågående hotet mot demokratin…

I utställningen visas måleri, skulpturer, teckningar och grafik av de fyra konstnärerna. Den bjuder på ett kärt återseende av tidlösa verk för en bred publik ,och ger nya generationer chansen att upptäcka det klassiska konstnärskapet. Utställningen, Humanitet – konstens kraft i svåra tider, lyfter fram konstnärernas samtid, ger ett sammanhang för dialog med historien, och ett tillfälle att lära oss av dåtidens skarpaste iakttagare”, Curator Paulina Solokow.

Att konsten kan ha kraft visas gång på gång genom att despoter alltid försöker strypa och förbjuda den konst och kultur som ifrågasätter maktens “ordning”.

Vi ser det till exempel, i dagens Ryssland och i andra länder.

Vi såg det i Sverige under andra världskriget då Nazityskland genom hot och påtryckningar fick tyst på Karl Gerhard och den beryktade kuplettsången “Den ökända hästen från Troja” i revyn Gullregn, som hade premiär 31 juli 1940.

Dagen efter, 1 augusti, förbjöds Karl Gerhard att framföra “Den ökända hästen från Troja” med hänvisning till; “Kungliga Ordningsstadgan för Rikets Städer §13”.

Vi ser också hur ett visst parti i Sverige nu vill bestämma vad som är god och godkänd konst och vad som är opassande konst som ska censureras.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like