Konst i Årbytunneln – Greta Thunberg vandaliserad ännu en gång

Jag har i flera inlägg här i eFOLKET skrivit och visat bilder om konstprojektet “Parvulism” i Årbytunneln i Eskilstuna. Ett projekt där konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro utgått från barnteckningar när de skapat de 23 konstverken som nu pryder och lyser upp den tidigare så mörka och trista tunneln.

Nu har en av de 23 kompositionerna blivit vandaliserad. Inte bara en gång utan två gånger. Eller två och en halv gång.

Det är den komposition där klimataktivisten Greta Thunberg finns med i bilden.

Första gången hade någon/några gjort ett hakkors över konstverket. Jag har inte sett det med egna ögon. Men enligt uppgift i P4 Sörmland “var ett hakkors inristat”.

När jag var i tunneln 13 december såg jag att någon/några sprejat rödfärg över bilden föreställande Greta Thunberg.

Jag tog en sväng till tunneln några dagar senare (18 december). Då hade den första vandaliseringen kompletterats med ordet “HORA”, med samma röda sprejfärg.

18 december hade vandaliseringen kompletterats med ordet HORA.

Det här är väldigt obehagligt och kommunen och polisen måste agera, det finns ingen annan relief som attackerats, säger Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna och boende i Årby, till P4 Sörmland.

På sätt och vis är det bra att de som vandaliserar Greta Thunberg med hakkors och ordet “HORA”, för det säger mera om vandalerna än om Greta Thunberg.

Naturligtvis finns det ingen vettig människa som tror att klimataktivisten Greta Thunberg är vare sig nazist eller hora.

Däremot ligger det nära till hands att tro att de som vandaliserar konstverket är både nazister och sexister. Ja även nån form av rättshaverister som måste ta till sådana “argument” när de vill tillkännage sina “åsikter”.

Nu är inte det här första gången som konstverk i Årby vandaliseras med hakkors. När arbetet pågick med att skapa konstprojektet “Skogens Hemlighet”, som står på kullarna upp mot Årbystugan, var det någon eller några som byggde ett stort hakkors av stora grenar på kullen. Det var grenar som tillfälligt lagts ut av barnen som ett led i projektet “Skogens hemlighet”. Ett hakkors som var synligt för alla som gick förbi.

Värt att notera är att i de båda konstprojekten “Parvulism” i Årbytunneln och “Skogens hemlighet” på kullarna upp mot Årbystugan, är det barnens engagemang och delaktighet som är en gemensam nämnare.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like